Поновлення на роботі незаконно звільненого працівника: роз‘яснення Держпраці


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Поновлення працівника на роботі
◦ Офіційні роз’яснення
12.10.2020

На НБУ подали в суд из-за миллионного штрафаЗгідно з частиною сьомою ст. 235 КЗпП рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Положення ст. 236 КЗпП не містять застережень, що власник або уповноважений ним орган не відповідає за затримку виконання рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, якщо працівник не вчинив додаткових дій, що вказують на його бажання поновитися на роботі.

Тобто рішення органу, який розглядав трудовий спір про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника, вважається виконаним, якщо роботодавцем видано наказ (розпорядження) про допуск до роботи і фактично допущено до роботи такого працівника. Після видання наказу про поновлення працівника на роботі доцільно надіслати його копію до державної виконавчої служби, засвідчивши факт виконання рішення про поновлення працівника на роботі.

Поновлення працівника на роботі відбувається з дати його звільнення на підставі рішення суду, яким визнано таке звільнення незаконним, а не з дати винесення судом відповідного рішення.

Після поновлення працівника на роботі відповідно до п. 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників до трудової книжки вносять новий запис — про визнання наказу, згідно з яким працівника було звільнено, недійсним і про поновлення його на роботі.

 

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП