Позиція суду щодо неоформлених працівників


◦ Судова практика
17.12.2021

Верховний Суд розглянув судову суперечку ФОПа та Управління Державної служби з питань праці у Черкаській області, де предмет спору — штраф через допуск до роботи осіб без укладення трудового договору.

Інспектори праці склали постанову про накладення на суб’єкта господарювання штрафу через допущення деяких осіб до виконання трудових обов’язків у дитячому розважальному комплексі без укладення трудового договору. Однак ФОП оскаржив цю постанову в суді.

Суди попередніх інстанцій задовольнили позов ФОПа і виходили з того, що висновок інспекторів праці є помилковим, що свідчить про прийняття ними постанови про накладення штрафу з порушенням вимог законодавства та без належних підстав для їх прийняття.

Верховний Суд касаційну скаргу Управління Держпраці задовольнив частково, а рішення судів попередніх інстанцій скасував і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Судді виходили з того, що єдиним доказом, узятим до уваги судами попередніх інстанцій та яким мотивовано судові рішення, був висновок експерта науково-дослідного експертно-криміналістичного центру про те, що підпис від імені позивача у засвідчуваних написах «копія вірна» на копіях договорів про надання послуг, укладених з особами — надавачами послуг, виконаний іншою особою. Суди дійшли висновку, що будь-яких інших доказів щодо укладання ФОПом договорів Управління Держпраці у справі суду не надало.

Верховний Суд звернув увагу, що судами попередніх інстанцій не надано жодної оцінки письмовим поясненням, у яких особи зазначили, що працювали в позивача згідно з договорами про надання послуг, які укладалися між ними та позивачем. Вони вказали, що відповідно до цих договорів зобов’язувалися виконувати різноманітні роботи на замовлення позивача на території дитячого розважального комплексу.

Тож суди попередніх інстанцій дійшли висновків про те, що будь-яких інших доказів стосовно укладання позивачем відповідних договорів про надання послуг відповідачем у справі суду не було надано.

Діяльність ФОПа за КВЕД 93.21 — це функціонування атракціонів і тематичних парків. Вказаний вид діяльності може бути пов’язаний із підвищеною небезпекою для відвідувачів, зокрема дітей, а тому вимоги щодо залучення кваліфікованого персоналу, дотримання правил техніки безпеки та охорони праці є особливо суворими.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП