Працевлаштування іноземців хочуть спростити


11.05.2019

Група народних депутатів ініціювала законопроект, покликаний сприяти подоланню та попередженню негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон. Попри назву частина запропонованих новацій стосується працевлаштування іноземців українськими роботодавцями.

Так, розмір плати за видачу дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства хочуть встановити на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а продовжувати дію дозволу — взагалі безкоштовно. Зараз плата становить від двох до шести прожиткових мінімумів залежно від тривалості дії дозволу.

Також планують скасувати вимоги щодо мінімального розміру зарплати для працівників, необхідного для отримання дозволу. Більше того, повноваження з видачі цих дозволів хочуть передати Державній міграційній службі.

Щодо працевлаштування за кордоном головна новація законопроекту — повна заборона суб'єктам господарювання, які надають послуги з посередництва в такому працевлаштуванні, отримувати від громадян, яким надано послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплачувати послуги з працевлаштування має винятково роботодавець, якому надано такі послуги. Тож за стягнення з громадян будь-яких винагород за посередництво у працевлаштуванні запропоновано штрафувати. За такий проступок на підприємців чи посадовців юросіб має очікувати адміністративний штраф у розмірі від 34 тисяч до 51 тисячі гривень.

Також пропонують зняти з посередника відповідальність за погіршення умов трудового договору, укладеного між українцем та іноземним роботодавцем.

У разі ухвалення закон має набрати чинність через три місяці з дня його опублікування.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП