Правила роботи працівників у нічний час приведуть у відповідність до норм міжнародного права


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
28.12.2022

27 грудня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт № 8309 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час. Мета документа — приведення положень національного законодавства про працю у відповідність до норм міжнародного права та взятих Україною зобов’язань.

У пояснювальній записці до нього йдеться, що  відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з другого, Україна взяла на себе зобов’язання щодо приведення національного законодавства у відповідність до положень Директиви № 2003/88/ЄС Європейського парламенту та Ради від 04.11.2003 р. про деякі аспекти організації робочого часу. Положення Директиви визначають поняття «нічного працівника», передбачено максимальну тривалість роботи в нічний час та обов’язок роботодавця повідомляти на вимогу компетентних органів про використання праці нічних працівників.

Проєктом пропонується:

  • надати визначення поняттям «нічний час», «нічний працівник»;
  • законодавчо закріпити гарантії праці нічних працівників щодо проходження медичних оглядів, переведення на денну форму роботи, у разі наявності медичного висновку;
  • збільшити тривалість основної відпустки для нічних працівників та підвищення розміру оплати роботи у нічний час (28 к. дн).

 

Основні положення законопроєкту

Нічний час – це період часу тривалістю з 22 години вечора до 7 години ранку.

Нічними працівниками вважаються працівники, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше третьої частини річної норми робочого часу.

Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати семи годин упродовж періоду тривалістю 24 години.

Роботодавець буде зобов’язаний інформувати про використання праці нічних працівників Держпраці.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП