Право на виплати з ФСС під час карантину


◦ Офіційні роз’яснення
◦ Карантин
02.06.2020

Фонд соціального страхування України (ФСС) роз’яснює, що фізичні особи — підприємці та самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, а також частково безробітні продовжують вважатись застрахованими у ФСС особами.

Такі особи мають право на всі виплати та послуги від ФСС, передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, допомогу по тимчасовій непрацездатності в разі хвороби або травми, а також компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 на підставі відповідних листків непрацездатності.

Під час обчислення середньоденного доходу для визначення розміру допомоги від ФСС період звільнення від сплати ЄСВ вважається невідпрацьованим з поважних причин. Ці місяці не включаються в розрахунковий період.

Однак період часткового безробіття не відноситься до поважних причин і не виключається із розрахункового періоду. Під час обчислення середньоденної заробітної плати для таких осіб враховують нараховану заробітну плату, з якої сплачено ЄСВ.

При цьому не включається до суми заробітної плати, з якої обчислюється середня заробітна плата, допомога по частковому безробіттю, яка на період карантину надається центрами зайнятості застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП