Право ТЦК штрафувати за порушення правил мобілізації пропонується передати суду: новий законопроєкт


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Перевірки та відповідальність
520

22.05.2024

20 травня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 11272 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження судового розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 та 211".

Зокрема, законопроєктом пропонується виключити із КУпАП ст. 235. 

Нею передбачено, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) розглядають справи про такі адміністративні правопорушення:

  • про порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;
  • про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію;
  • про зіпсуття військово-облікових документів чи втрату їх з необережності (ст. 210, 210-1, 211 (крім правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі Служби безпеки України або Служби зовнішньої розвідки України)).

Від імені ТЦК та СП розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники ТЦК та СП.
 

Таким чином, повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, які зараз покладено на ТЦК та СП, пропонується передати судовій гілці влади. 

Відповідні доповнення будуть внесені до ст. 221 КУпАП з тим, що справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 210, 210-1, 211 КУпАП, розглядались у судовому порядку.

Як ідеться у пояснювальній записці, надмірна концентрація повноважень (включаючи самостійній розгляд справ про адміністративні правопорушення із самостійним винесенням постанов, що передбачають накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів) в межах одного органу (ТЦК та СП) може призвести до дисбалансу системи стримувань і противаг у державній владі. Це підвищує ризики можливого свавілля, можливої юридичної необґрунтованості винесених постанов у справах про адміністративні правопорушення, ризики корупції, а також підвищує ризики можливого неправомірного тиску на громадян. А з огляду на великі розміри штрафів, що можуть бути накладені за результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення, вищезазначені ризики додатково збільшуються.

Крім того, штрафи, передбачені ст. 210 та 210-1 КУпАП, не мають єдиного фіксованого розміру. Тобто ТЦК та СП додатково наділено дискреційними повноваженнями щодо визначення конкретного розміру штрафу в разі накладення адміністративного стягнення.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП