Роботодавці заявляють про неможливість отримання довідок для бронювання працівників


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
10.02.2023

Постановою КМУ від 27.01.2023 р. № 76 було затверджено Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, з метою бронювання військовозобов`язаних працівників.

Визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється за умови відповідності трьом із семи критеріїв.

Відповідно до Порядку одним з критеріїв, який підлягає підтвердженню, є загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року, яка має перевищує еквівалент 1,5 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство.

Однак при зверненні підприємств за отриманням такої довідки органи Державної податкової служби масово відмовляють підприємствам, аргументуючи відсутністю форми довідки та відповідного порядку її оформлення та видачі.

Також одним з критеріїв, що підлягає підтвердженню, є відсутність заборгованості із сплати ЄСВ, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства.

При зверненні підприємств за отриманням довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, органи ДПС також відмовляють, керуючись вищенаведеною аргументацією.

Водночас витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами може бути видано лише через 15 робочих днів.

Такі обставини значно гальмують отримання необхідних документів для підтвердження відповідності цим критеріям, що робить нову процедуру бронювання практично непрацюючою.

ФРУ закликала профільний комітет ВРУ надати роз’яснення Комітету або доручити ДПС терміново розмістити в Базі знань ДПС консультацію щодо процедури отримання платниками податків Довідки про загальну суму податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року, та Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства як при безпосередньому зверненні платника податків до органу ДПС, так і за допомогою Електронного кабінету платника податків задля розблокування процедури бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час.


Джерело: Федерація роботодавців України

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП