Права донорів: роз’яснення Держпраці


◦ Пільги та гарантії
10.02.2022

Управління Держпраці у Рівненській області роз’яснило питання щодо надання донорам дня відпочинку

25 січня 2021 р. набрав чинності Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-ІХ. Ним оновлено норми щодо збереження середнього заробітку за працівниками, які виявили бажання стати донорами крові та/або її компонентів.

Також у новій редакції викладена ст. 124 Кодексу законів про працю України. Вона визначає, що у дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Відповідно до нових вимог, працівнику необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здавання крові. Роботодавець повинен видати наказ про таке увільнення, при цьому за працівником зберігається середній заробіток.

Роботодавці зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які є або виявили бажання стати донорами, у дні відповідного медобстеження та здавання крові.

Випадки, коли відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю та здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків, є винятком.

У дні медобстеження і здавання крові та/або її компонентів донора звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку. Якщо в день безоплатної донації крові та/або її компонентів працівник за погодженням із керівництвом був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Який це буде день, працівник-донор повинен зазначити в заяві.

Підставою для звільнення від роботи (навчання, служби) є довідка, видана донорові за місцем медобстеження та донації крові. Форму довідки затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.07.2003 р. № 301 (№ 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг»).

Після кожного дня здавання крові та/або її компонентів роботодавець повинен надати працівникові додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Цей день або надають безпосередньо після дня здавання крові (її компонентів), або за бажанням працівника приєднують до щорічної відпустки.

Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустка продовжується на 1 день. Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов’язком працівника – він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки.

Слід звернути увагу, що такий додатковий день може бути використано лише протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові. 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП