Санітарні норми виробничих приміщень: інформує лікар з гігієни праці


◦ Охорона праці
192

20.05.2024


Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності в межах своїх повноважень інформує щодо профілактики перегрівання працівників у літній період року.

Зокрема, у разі неможливості нормалізувати показники темпаратури повітря робочої зони за допомогою технічних засобів слід застосовувати інші заходи профілактики перегрівання.

Таки заходи передбачені п. 2.9 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми виробничих приміщень». 

Для профілактики перегрівання працівників в умовах нагріваючого мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку.

У мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують так:

  • за температури повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10 % робочого часу на кожні 2 °С перевищення;
  • у разі поєднання температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75 %, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу.

Також згідно з п. 2.12 ДСН 3.3.6.042-99  для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом.

У разі виконання робіт в умовах підвищеної температури повітря в робочій зоні має бути обладнано приміщення з оптимальним мікрокліматом (кімнати, кабіни, бокси з кондиціонерами та обладнанням радіаційного охолодження) для відпочинку на час регламентованих перерв, прийому їжі і т. ін. – з метою профілактики перегрівань.

Рекомендуємо роботодавцям врахувати цю інформацію під час організації робіт у теплий (літній) період року.


Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП