Стягнення аліментів з військовослужбовців: яких виплат стосується


◦ Оплата праці
◦ Нарахування та утримання
◦ Аліменти
03.02.2023

Одним із найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є виховання та матеріальне утримання своїх дітей. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини  необхідними для життя та виховання матеріальними благами.

У зв’язку із ворожим вторгненням в Україну більшість чоловічного населення були мобілізовані, аби боронити територіальну цілісність нашої країни. Багато хто з них мали заборгованість зі сплати аліментів у зв’язку із відсутністю стабільного заробітку, а зараз, проходячи службу в Збройних силах України, отримують заробітну плату.

Грошове забезпечення військовослужбовця включає:

  • щомісячні основні види грошового забезпечення;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення;
  • одноразові додаткові види грошового забезпечення.


Стягнення аліментів з додаткової винагороди

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, зазначений в постанові Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 р. № 146. У 2022 році збули внесені зміни щодо видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів.

Якщо раніше фінансове утримання дитини проводилось із заробітної платні військовослужбовця, то згідно з нововведеннями в законодавстві утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім виплат, що не мають постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом. Також це стосується, зокрема, додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Зверніть увагу! Стягнення на виплату аліментів вираховується не лише із 30 тисяч гривень, а й зі 100 тисяч гривень, так званих “бойових”.


Розрахунок аліментів 

У кожному індивідуальному випадку суд вирішує розмір відрахувань до аліментів з додаткової винагороди військового. Наприклад, якщо судовим рішенням встановлено: “Стягнути аліменти у розмірі ¼ частини від всіх доходів та заробітку”, а  військовий  отримує 130 тисяч гривень, то із цієї суми сплачуються обов’язкові платежі (податки та збори). Аліменти становитимуть близько 30 тисяч.


Розмір аліментів за наявності кількох дітей

За наявності двох (трьох) дітей у військового розмір аліментів буде пропорційно розділений між дітьми, у разі якщо відсутня заборгованість по аліментах.

До 50 % від заробітку можуть стягнути із військовослужбовця на утримання трьох і більше дітей,  а також якщо наявна заборгованість зі сплати аліментів за минулий  період.

Тобто на законодавчому рівні передбачено, що у платника аліментів повинно залишатися після сплати аліментів не менше ніж 50 % його загального доходу.


Мінімальний та максимальний розмір аліментів

Законодавством не передбачено як такого максимального розміру аліментів, однак зазначено, що розмір відрахувань не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Рекомендований мінімальний розмір – 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а обов’язковою є сума аліментів у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Прожитковий мінімум для дітей:

  • для дітей до 6 років – 1136 грн;
  • на дитину від 6 до 18 років – 1416 грн.

Джерело: Безоплатна правова допомога

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП