У 2021 році ФСС недоотримає майже 746 млн грн


◦ Соціальне страхування
08.04.2021

За розрахунками, у 2021 р. Фонд соціального страхування України прогнозно недоотримає 745,8 млн грн частки єдиного внеску через зміни до законодавства щодо звільнення окремих категорій страхувальників від сплати ЄСВ. Про це йдеться на сайті Фонду.

Надходження в розмірі 9,5727 % від єдиного внеску є основним джерелом доходів ФССУ. Вона направляються на фінансування матеріального забезпечення, зокрема «лікарняних» і «декретних» допомог, страхових виплат і медико-соціальних послуг, для понад 12 млн застрахованих осіб і 200 тис. потерпілих на виробництві та їх родин.

Так, у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників)» від 13.05.2020 р. № 592-ІХ від сплати ЄСВ за себе були звільнені окремі категорії фізичних осіб — підприємців, самозайнятих осіб та членів фермерських господарств.

Зокрема, ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе:

  • якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем;
  • самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну професійну діяльність як ФОП;
  • якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

За розрахунками Міністерства фінансів України, втрати дохідної частини бюджету ФССУ через зазначені зміни у 2021 р. становитимуть 636,8 млн грн.

Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ від нарахування і сплати ЄСВ звільнені ФОП, які обрати спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників єдиного податку.

За орієнтовними розрахунками, сума втрат доходів Фонду у зв’язку з ухваленням зазначеного закону становитиме близько 109 млн грн.

Фонд соціального страхування робить все можливе, щоб фінансування допомоги за листками непрацездатності здійснювалось вчасно. Однак через недоотримання доходів від ЄСВ і суттєве зростання видатків за лікарняними через пандемію коронавірусу наявна затримка в строках фінансування матеріального забезпечення.

Зокрема, у грудні 2020 р. Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн, у той час як у грудні 2019-го — на 0,9 млрд грн. Саме в зазначеному місяці сформувалась основна частина заборгованості, адже Фондом було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд грн допомоги по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 р.

Крім того, упродовж І кварталу 2021 р. потреба у видатках Фонду щомісяця перевищувала надходження від частки ЄСВ за відповідний період.

Так, у березні цього року потреба у видатках Фонду без урахування заборгованості на початок місяця склала 2,78 млрд грн, у той час як надходження від частки ЄСВ за той же місяць становлять менш ніж 2,42 млрд грн.

Нагадаємо, з метою забезпечення фінансової прозорості ФССУ здійснює щоденне інформування щодо обсягів видатків. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Нагадаємо, що і за інформацією наших передплатників, і за публікаціями бухгалтерів у професійних групах у соціальній мережі «Фейсбук» у багатьох регіонах відсутні бланки листків непрацездатності. Видані довідки оплаті не підлягають, лише листки непрацездатності. Як здійснюватиметься заміна довідок, ФСС поки не повідомив. Про те, як це відбувалося кілька років тому, можна прочитати за цим посиланням.

Додамо, що МОЗ оприлюднив проєкт наказу щодо запровадження електронних листків непрацездатності.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП