У Мінсоцполітики хочуть замінити соцвиплати особам з інвалідністю


06.11.2023

В Україні хочуть змінити пріоритети у підтримці людей з інвалідністю. Зокрема, надати їм більше економічної самостійності замість звичайних соцвиплат.

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, через війну кількість людей з інвалідністю буде стрімко зростати. Тому держава повинна змінювати напрям своєї допомоги таким людям.

«Треба порушувати питання: чи всі види соціальної підтримки ми маємо зберігати на колишньому рівні? Наприклад, якщо людина пройшла якісну реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, допомогли облаштувати, з урахуванням її особливих потреб, помешкання й робоче місце, і якщо вона хоче працювати, надали їй роботу, яка приносить 10-20 тисяч гривень, то чи є сенс виплачувати їй пенсію у 2 тисячі гривень та обмежувати у трудових правах?» – зазначила міністр.

На її думку, краще витратити кошти на те, щоб допомогти людині із супроводом на робочому місці, яке необхідно облаштувати з урахуванням всіх потреб особи з інвалідністю.

«Вважаю, краще замість мізерної виплати надати людині якісну соціальну послугу й забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше», – наголосила О. Жолнович.

Вона також додала, що через війну середній вік людини з інвалідністю в Україні знижується.

 

Пенсія по інвалідності військовим

Нагадаємо, що військовослужбовці у разі отримання інвалідності можуть оформити пенсійні виплати. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

Пенсії військовослужбовцям призначаються в разі настання інвалідності:

  • у період проходження служби;
  • або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби;
  • або пізніше тримісячного строку після звільнення зі служби, але внаслідок захворювань, які виникли в період проходження військової служби.

Розмір пенсії по інвалідності залежить від причини інвалідності.


Джерело: РБК-Україна 
 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП