У Верховній Раді зареєстровано ще один проєкт щодо відповідальності за військові правопорушення


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
03.01.2024

1 січня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону № 10379-1 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо удосконалення відповідальності за військові правопорушення". Він є альтернативним до урядового законопроєкту № 10379.

Цілями та завданнями цього альтернативного проєкту, як і основного законопроекту, є удосконалення засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Як зазначено у пояснювальній записці, порівняно з тим законопроєктом, в альтернативному законопроєкті запропоновані зміни, які, з одного боку, посилюють відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію з боку громадян, які є військовозобов’язаними, а з іншого — з боку посадових осіб, які, на жаль, дозволяють собі застосовувати заходи фізичного впливу та інші насильницькі дії щодо громадян, підозрюючи, що ці громадяни ухиляються від призову на військову службу. І це насильство щодо громадян з боку осіб у формі не лише створює приємну для ворогів картинку (в сенсі створює враження, що в Україні немає вмотивованих патріотів, які готові захищати Вітчизну), а й має комплексний негативний вплив — на армію, економіку, пов’язану з нею обороноздатність та країну в цілому.

Так, передбачено, що порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період — тягнутиме за собою накладення штрафу від 50 до 100 нмдг. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 нмдг.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період - тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 нмдг і на посадових осіб - від 300 до 500 нмдг. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, — тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян від 300 до 400 нмдг і на посадових осіб — від 500 до 700 нмдг.

Посадових осіб, які допустили перевищення повноважень, застосування заходів фізичного впливу і спеціальних засобів або інші насильницькі та незаконні дії щодо громадян України за підозрою, що громадяни порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду, може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення — до трьох діб.

Щодо кримінальної відповідальності, то ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період пропонують карати призупиненням отримання пільг та безкоштовних послуг від держави та/або конфіскацією нерухомого та рухомого майна, яке громадянин отримав від держави (органів державної влади та місцевого самоврядування) у власність чи стягненням ринкової вартості отриманого від держави нерухомого та рухомого майна.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП