Ухвалено Закон щодо працевлаштування українців за кордоном


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
22.03.2023

Верховна Рада України посилила захист українців, які працевлаштовуються за кордоном, та заборонила компаніям-посередникам стягувати з людини будь-які гонорари за отримання роботи за їх сприяння.  Це передбачає ухвалений 20 березня 2023 року законопроєкт № 2365.

Закон передбачає відміну ліцензування з посередництва у працевлаштуванні за кордон з одночасним встановленням адміністративної відповідальність за надання таких послуг без включення до відкритого Переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва.

Контроль за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордоном покладається на Держпраці. 

Крім того, парламент передбачив обов'язок компаній-посередників вести облік громадян, які працевлаштовуються за кордон за їх сприяння, та подавати звітність про здійснювану діяльність до Міністерства економіки України. 

Ще до виїзду громадян України за кордон компанія-посередник у працевлаштуванні зобов'язана надати людині такі дані:

  • проєкт трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем;
  • інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), передбачені законодавством України та законодавством держави місцезнаходження роботодавця;
  • контактні дані консульських установ України у державі перебування.

При цьому законопроєктом передбачено адміністративну відповідальність за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні в Україні або за кордоном. Отримувати винагороду за свою роботу посередники зможуть тільки від роботодавців, які замовляють їхні послуги.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП