Українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в Польщі


◦ Облік та оподаткування
20.07.2022

Українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Мова не про доходи з джерел у Польщі, йдеться в офіційному листі Міністерства фінансів Польщі, повідомляє Forbes.ua.

У травні BRDO та IT-асоціація України звернулись до уряду України та міністерств фінансів Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням не змінювати податкове резиденство біженців-підприємців, які опинилися в цих країнах. 

Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

«Таким роз’ясненням країна-сусід знов проявляє солідарність з українським народом та не намагається тлумачити на свою користь питання визначення «центру життєвих інтересів» українців, навіть якщо вони знаходимуться у Польщі більше 183 днів», – зазначили в BRDO.

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71 % українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

Щоб уникнути подвійного оподаткування, потрібні зміни до двосторонніх договорів з іншими країнами. Звичайна процедура переукладання таких договорів розтягнеться на 3–5 років. Тому українська влада звернулась до ОЕСР із проханням надати пропозиції про швидкий механізм.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП