Умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
15.07.2021


Постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693 затверджено
Порядок надання відпустки при народженні дитини.


Право на такий вид відпустки має:

  • чоловік, дружина якого народила дитину.
    Він повинен подати заяву про надання відпустки та пред'явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Він подає заяву про надання відпустки та пред'являє документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, довідку про реєстрацію місця проживання;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком). Такі особи повинні подати заяву про надання відпустки та пред'явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, а також заяву одинокого батька, в якій засвідчується невикористання ним такої відпустки та зазначається особа, яка фактично здійснюватиме догляд за дитиною.

Працівник, який протягом трьох місяців з дня народження дитини був звільнений та працевлаштований на інше підприємство (в установу, організацію) чи до фізичної особи, яка використовує найману працю, до заяви про надання відпустки повинен додати також довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

Відпустка надається одноразово тривалістю, яку визначає працівник у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Цю відпустку потрібно використати також не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Вона не підлягає грошовій компенсації та поділу на частини. При народженні двох і більше дітей від однієї вагітності тривалість відпустки не збільшується.

 

Детальніше про умови надання такої відпустки читайте в журналі «Кадровик України» № 8/2021.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП