Уряд уточнив порядок надання допомоги по частковому безробіттю


◦ Соціальне страхування
◦ Соціальна допомога по безробіттю
06.03.2023

Уряд затвердив зміни до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю, погодивши його із Законом України «Про зайнятість населення». В новому Порядку розширено перелік критеріїв, за якими надається допомога по частковому безробіттю, зокрема щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 3 березня 2023 року.

«Впевнені, що таке рішення матиме позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення захисту прав і інтересів суб'єктів господарювання, ринок праці та рівень зайнятості населення. Оскільки надання допомоги по частковому безробіттю працівникам та фізичним особам підприємцям сприятиме збереженню зайнятості населення та запобіганню зростанню безробіття», – наголосила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Передбачено, що в цьому році допомогою по частковому безробіттю зможуть скористатись 21 тисяча українців. На це передбачено 226 млн грн.

Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі – підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, здійснюється регіональним центром зайнятості.

Змінами передбачено, що допомога по частковому безробіттю не надається в разі, коли стосовно роботодавця або фізичної особи-підприємця відкрито ліквідаційну процедуру, або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов'язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Також новий Порядок визначає механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та фізичними особами підприємцями, які є застрахованими особами, перед державним (місцевим) бюджетом, зокрема в порядку обміну інформацією між Державною службою зайнятості та ДПС.

Ще одна зміна стосується  проведення перевірки стосовно цільового використання коштів. Передбачається, що вона може здійснюватися також за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.


Джерело: Мінекономіки 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП