В Україні запроваджується новий вид військової служби


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Зміни в законодавстві
30.03.2021

Верховна Рада проігнорує указ Зеленського | Новини - актуальні повідомлення  про події в світі | DW | 24.05.201930 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла в цілому Закон (проект № 3553) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку».

Закон має на меті удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період, у тому числі приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО.

Документом вносяться зміни до 40 законів України, зокрема, до 5 кодексів, щодо:

  • реформування місцевих органів військового управління шляхом створення на базі районних, міських військових комісаріатів відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • удосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, військовозобов'язаних, у тому числі запровадження військового обліку резервістів, визначення органів його ведення та їх повноважень;
  • функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  • запровадження нового виду військової служби — військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, порядку його організації та проведення, передбачення для осіб, які призиваються, трудових, освітніх гарантій, гарантій соціально-правового захисту тощо.

Крім того, встановлюється, що:

  • територіальні центри комплектування та соціальної підтримки утворюються на базі діючих військових комісаріатів шляхом їх перетворення протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом;
  • територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є правонаступниками військових комісаріатів, на базі яких вони утворюються.

Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти НМДГ (від 510 до 850 грн).

Таким чином, закон запроваджує новий вид військової служби — за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. На таку службу призиваються громадяни України, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

Законом передбачено створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Пропонується також внести ряд змін в КЗпП:

  • військово-обліковий документ стане обов'язковим при працевлаштуванні;
  • колишні військовослужбовці отримають переважне право на залишення на роботі при скороченні;
  • на працівників призваних на військову службу з числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії відносно збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Керівники підприємств, установ, організацій та закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності на вимогу відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки забезпечують своєчасне прибуття військовозобов'язаних та резервістів до визначених пунктів збору.

Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного чи резервіста визнаються перешкоди стихійного характеру, сімейні обставини та інші поважні причини, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У Прикінцевих положеннях Закону зазначено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

 

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП