16 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 4201 "Про обчислення часу в Україні". Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Закон визначає правові засади встановлення одиниць часу, обчислення часу та регулює відносини, що виникають у разі поширення інформації про точний час і календарну дату в Україні.

Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Зокрема, цьогоріч він запланований у ніч на 27 жовтня. Проте після сьогоднішньої підтримки ВРУ цього законопроєкту таке сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законі чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується.
 

Тобто цього року ми в останню неділю жовтня (27-го числа) переведемо стрілки на зимовий час, а потім переведення на літній час з 2025 року й надалі не буде.

Як зазначено у пояснювальній записці, закон ухвалено з метою:

  • вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні,
  • забезпечення захисту територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • захисту здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів дійсний наразі порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу. Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

Закон набере чинності через три місяці з моменту його офіційного оприлюднення.