Верховна Рада ухвалила новий закон про колдоговори


◦ Кадрове діловодство
◦ Колективний договір
◦ Зміни в законодавстві
24.02.2023

Верховна Рада ухвалила євроінтеграційний законопроєкт “Про колективні угоди та договори”, спрямований на осучаснення регулювання у сфері трудових відносин.

Законопроєкт № 7628 ухвалено парламентом в цілому 23 лютого 2023 року. 

"Новий закон наблизить українське законодавство у сфері колективно-договірного регулювання трудових відносин до європейського. Наймані працівники та роботодавці отримають більш сучасні та дієві інструменти для ведення соціального діалогу. Окрім того, законодавчі новації надають нові можливості сторонам колективних угод для захисту своїх інтересів", — прокоментувала заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна. 

Згідно з документом передбачається розширення суб’єктного складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

У свою чергу,  на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.

Ухвалений законопроєкт також визначає порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов’язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо). Та встановлює взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, передбачено можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів — за згодою сторін та в разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі). Також передбачено приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Законопроєкт «Про колективні угоди та договори» узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки він був узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці. 


Джерело:  Мінекономіки


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП