Військова служба та відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами
◦ Офіційні роз’яснення
23.10.2020

Управління Держпраці в Миколаївській області надало роз’яснення щодо збереження роботодавцем середнього заробітку мобілізованому працівнику, який перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

На думку фахівців Управління Держпраці, з дати відпустки військовослужбовця у зв’язку з вагітністю та пологами підстав для виплати середнього заробітку не вбачається, оскільки військовослужбовцем не виконуються обов’язки військової служби. Виплата середнього заробітку, передбачена ст. 119 КЗпП, може бути відновлена лише після того, як військовослужбовець розпочне виконання обов’язків військової служби.

Зазначене пояснюється тим, що відповідно до умов ст. 119 КЗпП працівникам гарантують збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можна виконувати в робочий час.

Відповідно до частини четвертої ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військовослужбовці вважаються такими, що виконують обов’язки військової служби:

  • на території військової частини або в іншому місці роботи (занять) упродовж робочого (навчального) часу, включаючи перерви, установлені розпорядком (розкладом занять);
  • на шляху прямування на службу або зі служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби;
  • поза військовою частиною, якщо перебування там відповідає обов’язкам військовослужбовця або його було направлено туди за наказом відповідного командира (начальника);
  • під час виконання державних обов’язків, у т. ч. якщо ці обов’язки не були пов’язані з військовою службою;
  • під час виконання обов’язку з урятування людського життя, охорони державної власності, підтримання військової дисципліни й охорони правопорядку. 

Джерело: Управління Держпраці в Миколаївській області


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП