Військова служба за контрактом — не привід для звільнення


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Пільги та гарантії
◦ Військовий облік. Військова служба
05.07.2021

До Управління Держпраці у Сумській області звернулася Наталія (ім’я змінено), яка повідомила, що її неправомірно звільнили. Жінка працювала у відділі культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області.

Працюючи в установі, Наталія уклала контракт про проходження військової служби у Збройних силах України на посадах осіб рядового складу. У період проходження військової служби Відділом культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області спочатку прийнято наказ про припинення виплати заробітної плати Наталії, а потім наказ про звільнення у зв`язку з вступом на військову службу за контрактом.

Жінка дуже здивувалася дізнавшись, що звільнена. Вона просто не могла повірити, що людину, яка кожен день ризикує своїм життям та захищає Батьківщину одним наказом можна залишити без майбутнього. Спочатку військова намагалася пояснити своєму керівництву, що її права порушені. В результаті отримала незадоволення керівництва та шквал образ. Зрозумівши, що її не чують, Наталія написала звернення до Держпраці.

В ході позапланової перевірки інспектором праці встановлено порушенням прав військовослужбовця, за результатами заходу внесено припис, яким зобов’язано установу забезпечити дотримання законодавства та усунути порушення, крім того суб’єкт господарювання притягнуто до фінансової відповідальності.

Проте Відділ культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області, не погоджуючись з приписом та винесеними Постановами, звернувся до суду. Суд першої інстанції підтримав позицію Держпраці, суд другої інстанції скасував попереднє рішення. Фінальну крапку поставив лише Верховний Суд, підтвердивши правомірність позиції Управління Держпраці у Сумській області.

Головне – жінка повернулася на роботу, крім того отримала всі кошти, які підприємство їй повинно виплатити відповідно до чинного законодавства. Слід зазначити, що вагому роль відіграв факт того, що Наталія працювала офіційно. Управління Держпраці нагадує всім працівникам: належне оформлення трудових відносин – підґрунтя непорушності ваших трудових прав.

Відповідно до ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП