Влада і бізнес обговорили три концепції «економічного» бронювання


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
107

21.08.2024

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку провів засідання круглого столу, присвячене питанням бронювання військовозобов'язаних працівників підприємств.

У засіданні взяли участь народні депутати, представники Міністерства оборони та Міністерства економіки, директор Програми USAID «Рада: наступне покоління».

З боку бізнесових кіл в обговоренні взяли участь представники численних бізнес-асоціацій, зокрема Асоціації ветеранів-підприємців, Європейської бізнес-асоціації, Федерації роботодавців України, CEO Club, Спілки українських підприємців, Торгово-промислової палати України, Української Ради бізнесу тощо.

Голова Комітету Дмитро Наталуха представив законодавчі ініціативи щодо запровадження "економічного" бронювання, які опрацьовуються у Комітеті.

Зараз у Комітеті є три основних концепції:

  • перша передбачає сплату спеціального збору за бронювання працівників;
  • друга — бронювання на підставі заробітної плати;
  • змішана модель бронювання.

За словами голови Комітету, реалістичні надходження від сплати спеціального збору за бронювання працівників становитимуть близько 200 млрд грн на рік, що становить близько двох третин всіх коштів, які наразі Україна витрачає на закупівлі вітчизняного озброєння.

«Це надасть як бізнесу, так і державі, головне — передбачуваність. Бізнес зможе прогнозувати свою діяльність, матиме передбачуваність, матиме гарантію того, що він зможе надалі працювати. А держава матиме гарантію того, що забезпечення наших військових так само буде сталим та безперебійним», — підсумував Дмитро Наталуха.

Заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк наголосив на тому, що Україні потрібно нарощувати власні можливості фінансування війни, оскільки міжнародна допомога не збільшуватиметься.

Представники бізнес-асоціацій мали змогу ділитися власним досвідом і ставити запитання народним депутатам України та представникам виконавчих органів влади як щодо запропонованих концепцій «економічного» бронювання, так і щодо наявних на сьогодні механізмів бронювання.


Офіційний вебпортал парламенту України

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП