Внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів


◦ Облік та оподаткування
◦ Зміни в законодавстві
04.09.2023


Міністерством фінансів України наказом від 17.07.2023 р. № 396 внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом від 09.12.2011 р. № 1588.

Відповідно до внесених змін, серед іншого:

  • Визначено особливості обліку для платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окуповані території. Платники податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована Російською Федерацією з 20 лютого 2014 року територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також тимчасово окуповані з 07 квітня 2014 року території України, що входять до складу Донецької та Луганської областей, які визнані такими відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", обліковуються в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб із відповідною ознакою "податковою адресою є тимчасово окупована з 20 лютого 2014 року територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" або "податковою адресою є тимчасово окуповані з 07 квітня 2014 року території України, що входять до складу Донецької та Луганської областей.
  • Викладено в новій редакції п. 2.4 Порядку № 1588, що визначає порядок присвоєння облікового номера (раніше — реєстраційний (обліковий) номер). Обліковий номер присвоюється контролюючими органами у разі взяття на облік:
    • компаніям, організаціям, утвореним відповідно до законодавства інших держав;
    • іноземним дипломатичним представництвам та консульським установам, представництвам міжнародних організацій в Україні;
    • уповноваженим особам за договорами про спільну діяльність, управителям майна за договорами управління майном, інвесторам (операторам) за угодами про розподіл продукції;
    • виконавцям проектів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвам донорських установ в Україні;
    • іншим платникам (у разі додаткового взяття їх на облік).
  • Порядок № 1588 доповнено нормами щодо відкриття та обліку рахунків у небанківських надавачів платіжних послуг або електронних гаманців;
  • Уточнено положення Порядку № 1588 щодо обліку платників податків і сплати податків у  разі зміни місцезнаходження. Відповідно до оновленого п. 10.2 Порядку № 1588 у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Платник податків, який згідно з пунктом 10.2 цього розділу має сплачувати за попереднім місцезнаходженням податки і збори, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцеві податки і збори, після взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) обліковується до кінця бюджетного періоду (календарного року) в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) із відповідною ознакою (нова редакція п. 10.13).

У разі зняття з обліку за основним місцем обліку платника податків та переведення його на обслуговування до іншого контролюючого органу у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання), пов'язаного із зміною місцезнаходження (місця проживання) чи включенням платника податків до Реєстру великих платників податків тощо, за наявності за попереднім місцем обліку об'єктів, відокремлених підрозділів чи обов'язків податкового агента такий платник податків одночасно із зняттям з обліку за основним місцем обліку згідно з цим Порядком береться на облік за неосновним місцем обліку контролюючим органом за попереднім місцем обліку (нова редакція п. 10.14).

  • Заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП можна подавати також поштою або в електронній формі.
  • Оновлено облікові форми № 1-ОПН «Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу)».

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП