ВРУ має намір заборонити низку бухгалтерських програм


◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
25.10.2023

У Верховній Раді України 24.10.2023 р. за № 10186 зареєстровано проєкт Закону про заборону продажу на території України програмного забезпечення (електронних поставок) для податкового та бухгалтерського обліку, під час створення якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора.

Як вказано у пояснювальній записці до законопроєкту, його ключовими цілями є подальше посилення та вдосконалення санкційної політики, мінімізації шкоди від країни-агресора для своїх національних інтересів, продовження захисту своїх безпекових та економічних інтересів, у сфері IT-послуг, подальшого унеможливлення обходу санкцій, пришвидшення подолання тотальної залежності від програмних продуктів при створенні яких було використано програмний код написаний мовою країни агресора, і переходу на інші українські чи міжнародні альтернативні програмні рішення, заборона продажу програмних продуктів при створенні яких було використано програмний код написаний мовою країни агресора, введення відповідальність за порушення встановленої заборони.

Зазначається також, що Рада національної безпеки і оборони України, 28 квітня 2017 року, прийняла рішення “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” та наклала на програмні продукти розробника цієї платформи санкції, а саме: заборонила продавати такі програмні продукти на території України. Одночасно, заборонивши використання державними установами таких програмних продуктів, до розробників яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Таке використання створює реальну загрозу порушення конфіденційності, цілісності та доступності даних, які циркулюють в автоматизованих системах.

Прийняте рішення стало поштовхом та позитивним сигналом для українських, американських та європейських компаній – розробників альтернативних програмних рішень в бухгалтерському та податковому обліку, що на сьогодні динамічно розвиваються. Слід констатувати, що за понад 5 років існуючої заборони продажу нових продуктів «1С», в Україні створили і запустилися в роботу десятки українських та міжнародних альтернативних програмних продуктів для податкового та бухгалтерського обліку.

Проте, незважаючи на введені санкційні заходи, на 19-му місяці війни суб’єкти господарювання використовувати російський «1C» та його аналоги не перестали. В Україні зберіглося їх домінуюче становище на ринку, а це понад 80 % бізнесу (з обсягом послуг на суму понад пів мільярда гривень), так чи інакше, залишаються користувачами та продовжують купувати для податкового та бухгалтерського обліку програмне забезпечення (електронні поставки) програмний код (компілятор), в якому написано мовою країни агресора.

Самим же законопроєктом пропонується заборонити продаж на території Україні програмного забезпечення (електронні поставки) для податкового та бухгалтерського обліку, під час створення якого було використано програмний код написаний мовою країни агресора.

За порушення заборони передбачається накладення штрафів від 1000 до 2000 мінімальних заробітних плат, або від 6 700 000 до 13 400 000 грн (за теперішнього її розміру).

Придбане (введене в обіг) до набрання чинності цього Закону програмне забезпечення (електронні поставки) для податкового та бухгалтерського обліку, під час створення якого було використано програмний код, написаний мовою країни-агресора, може використовуватися підприємствами (крім державних та комунальних) на законних підставах.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП