З якої суми сплачується військовий збір у разі застосування ПСП


◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
171

04.04.2024


ДПСУ розмістила у ЗІР нову відповідь на запитання, з якої суми сплачується військовий збір у разі застосування ПСП.

Це зумовлено тим, що п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ зазнав змін, які у питанні порядку його справляння відсилають до розділу ІV «Податок на доходи фізичних осіб». І зайшла мова про застосування «натурального» коефіцієнта в разі справляння військового збору з доходів у натуральній формі і, як наслідок, зменшення об’єкта оподаткування на суму ПСП (див. тут і тут).
 

Коротка відповідь податківців: військовий збір у разі застосування ПСП сплачується з усієї суми нарахованого доходу.

У повній відповіді свій висновок вони аргументують так.

Платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ПКУ, зокрема, фізичні особи — резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні, та податкові агенти (пп. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 1.1 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розд. IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, за ставкою 1,5 %, визначеною пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (пп. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Пунктом 164.6 ПКУ встановлено, що під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування податком на доходи фізичних осіб визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що положеннями п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ прямо не встановлено порядок визначення бази оподаткування для військового збору, зокрема, з урахуванням особливостей, встановлених у п. 164.6 ПКУ для податку на доходи фізичних осіб, то визначення податковими агентами бази оподаткування військовим збором здійснюється без застосування положень п. 164.6 ПКУ.

Тобто оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами без вирахування сум податку на доходи фізичних осіб, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, а також податкової соціальної пільги за її наявності.

Отже, підсумок цієї катавасії навколо військового збору і змін у п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ такий:

  • військовий збір з доходів у негрошовій формі справляється без застосування «натурального» коефіцієнта;
  • військовий збір справляється з усієї суми зарплати без зменшення на суму ПСП.

P. S. Якщо у полі пошуку в ЗІР вказати фразу «збір у випадку застосування ПСП» та умову «Всі» (тобто чинні та скасовані відповіді), пошук видає інформацію (див. тут), що:

  • відповідь «з усієї суми доходу» діяла до 03.09.2022 р. і її було скасовано у зв’язку зі змінами в п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ;
  • відповідь «з усієї суми доходу» діяла до 16.02.2024 р. і її було скасовано у зв’язку з уточненням редакції відповіді. Цікаво, коли вона в ЗІР у такій новій редакції після 03.09.2022 р. з’явилася?

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП