За відсутність посадової інструкції — штраф


12.09.2020

Посадова інструкція є одночасно інструментом дисциплінарного впливу на працівника та його захистом. Проте на багатьох підприємствах (особливо малих) посадові інструкції або відсутні, або якщо і є в наявності, то типові, суто формальні.

Законодавством не заборонено відступати від типових інструкцій і частково перерозподіляти обов’язки працівників між іншими особами. Кожний працівник має бути ознайомлений зі своїми трудовими обов’язками під підпис, і саме посадова інструкція дає змогу це зробити швидко й належним чином задокументувати («З посадовою інструкцією ознайомлений (дата, підпис)» — такий запис вносять до наказу про прийняття на роботу). Отже, якщо посадова інструкція відсутня, це означає, що працівника не ознайомлювали з посадовими обов’язками або ознайомлювали, але неповністю.

Відсутність посадової інструкції — це порушення трудового законодавства. За це передбачено накладення штрафу за ст. 265 КЗпП як за порушення інших вимог трудового законодавства в розмірі однієї мінімальної зарплати (з 01.09.2020 р. — 5000 грн). При цьому такий штраф можна накласти за кожну відсутню посадову інструкцію за посадами штатного розпису.

Посадові інструкції мають бути не лише на підприємствах, а й у фізосіб — підприємців, якщо вони мають найманих працівників та оформлюють трудові відносини. Незалежно від того, чи це підприємство, чи фізособа — підприємець, роботодавець має роз’яснити працівникові його права й обов’язки (частина перша ст. 29 КЗпП). Саме з цієї норми випливає обов’язковість наявності посадових інструкцій.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП