Закон № 540: податкові зміни


◦ Облік та оподаткування
◦ Зміни в законодавстві
03.04.2020

Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX внесено низку змін до ПКУ та інших законів, які спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби. Серед внесених змін такі.

Платникам єдиного податку збільшено граничний обсяг доходу, що дозволяє сплачувати єдиний податок:

— І група — з 300 тис. грн до 1 млн грн;

— ІІ група — з 1,5 млн грн до 5 млн грн;

— ІІІ група — з 5 млн грн до 7 млн грн.

Органам місцевого самоврядування у 2020 р. надано право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку. При цьому строки щодо прийняття таких рішень та набрання ними чинності не застосовуються.

Розширено право на податкову знижку фізичних осіб. За результатами 2020 р. (скористатися податковою знижкою можна до кінця 2021 р.) до податкової знижки можна включити суму коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів тощо, які добровільно перераховані (передані):

— громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я;

— іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення;

— особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я;

— закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності;

— структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій

протягом карантину, що запроваджений КМУ, у повному обсязі без урахування обмежень, визначених пп. 166.3.2 ПКУ.

Тобто йдеться про вартість засобів і про кошти, витрачені не на власне лікування чи профілактику коронавірусної хвороби, а про їх пожертвування. Підпунктом 166.3.2 ПКУ деякі пожертви дозволено включати до податкової знижки в розмірі 4 % суми загального оподатковуваного доходу фізособи такого звітного року. У цьому ж випадку такі обмеження не застосовуються.

Звільнено від оподаткування ПДВ вартість операції із ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ. Відповідні зміни внесено й у Митний кодекс України.

Запроваджено спеціальні правила постачання підакцизних товарів такого спрямування.

З огляду на можливі надходження товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби, у вигляді благодійної допомоги та пожертвувань медзакладам та благодійним організаціям змінено правила їх врахування під час справляння податку на прибуток.

Не нараховується й не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 р. плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

Об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 цього Кодексу в період з 1 березня по 31 березня 2020 р.

Раніше передбачалося звільнення від їх сплати й у квітні. Тому визначено спеціальні правила внесення змін до податкової звітності, що пов’язані зі справлянням цих платежів.

Тимчасово, на період до 31 травня 2020 р. (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від'ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 р. та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 р.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП