Законодавча ініціатива щодо виплати 8 тис. грн допомоги застрахованим найманим працівникам


◦ Зміни в законодавстві
◦ Карантин
07.12.2020

Верховна Рада проігнорує указ Зеленського | Новини - актуальні повідомлення  про події в світі | DW | 24.05.2019Пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляє, що Голова Парламенту Дмитро Разумков підписав низку законів стосовно допомоги підприємцям під час дії карантинних обмежень. Їх головна мета — забезпечити соціальну підтримку застрахованих осіб та окремих груп підприємців.  Це закони:

  • «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (законопроєкт № 4429);
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (законопроєкт № 4430);
  • «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»» (законопроєкт № 4431).

Так, завдяки цим законодавчим ініціативам застраховані наймані працівники, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних заходів, отримають одноразову виплату в розмірі 8 тис. гривень. У разі скорочення тривалості робочого часу працівників підприємці зможуть отримати одноразову допомогу для виплати своїм співробітникам у сумі до 8 тис. грн на одну особу (пропорційно скороченій тривалості роботи).

Підприємці, які є юридичними особами, також зможуть отримати компенсацію. Вони мають можливість отримати відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Сума виплати дорівнює середній сумі сплаченого ЄСВ за останні 10 місяців.

Платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати єдиного податку на період з грудня 2020 р. по травень 2021 р.

Крім того, закони забороняють стягнення орендної плати за договорами оренди державного і комунального майна в період дії карантину. Разом з тим на час карантинних обмежень і три місяці після них продовжується дія дозвільних документів.


Від редакції додамо, що наведена пресслужбою ВРУ інформація дещо відрізняється від того, що прозвучала в інстаграм-відео Президента 24 листопада. Тут ідеться про надання 8 тис. грн допомоги найманим працівникам, а Президент її обіцяв і ФОПам, яких закликав реєструватися для її отримання в програмі «Дія».

І ще: не зовсім зрозуміло, хто такі підприємці, які є юридичними особами. Тому до появи текстів законів утримаємося від коментарів.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП