Законопроєкт про легалізацію домашньої праці


◦ Зміни в законодавстві
09.10.2020

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону № 4174 щодо домашньої праці — роботи, що спрямована на обслуговування домашнього господарства (сім'ї) та виконується особою віком від 16 років на підставі трудового договору регулярно та на професійній основі.

 

Проєктом Закону передбачається:

  •  доповнити КЗпП положеннями щодо роботи працівників із сімейними обов'язками та осіб, які виконують домашню працю;
  •  визначити положення про те, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні та направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, без їх письмової згоди. На відміну від діючої на даний момент повної заборони;
  •  встановити в Законі Україні «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» можливості добровільної сплати внесків на соціальне та пенсійне страхування для осіб, які виконують домашню працю.

Відповідно до тексту законопроєкту трудовий договір може бути розірваний у будь-який час за згодою сторін за умови попередження про це не менше як за два тижні.

Особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору. При цьому гарантії щодо зайнятості, часу відпочинку, оплати праці, охорони праці, праці жінок, молоді, осіб з інвалідністю надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.

Неоплачувана доглядова праця — неоплачувана діяльність особи, спрямована на обслуговування та забезпечення потреб сім'ї: ведення домашнього господарства, догляд за дітьми та іншими членами сім'ї, піклування про них, виховання дітей тощо.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП