Запис у трудовій книжці чорнилами різного кольору — не підстава для незарахування періоду роботи до стажу


◦ Кадрове діловодство
◦ Трудова книжка
◦ Соціальне страхування
◦ Страховий стаж
◦ Зміни в законодавстві
17.12.2023

У Верховній Раді України 12 грудня 2023 року зареєстровано законопроєкт № 10331 про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Проєктом закону пропонується внести зміни до Закон України «Про пенсійне забезпечення», якими передбачається встановити, що усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання відповідного наказу (розпорядження) та виконуються акуратно, ручкою кульковою або з пером, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і завіряються печаткою.

Занесення у трудову книжку відомостей про зарахування на роботу та року зарахування або звільнення та року припинення відповідної трудової діяльності чорнилами різного кольору, не може бути підставою для відмови органами Пенсійного фонду України у зарахуванні періоду роботи до стажу роботи, що враховується при призначенні пенсії, та позбавлення особи права на соціальний захист у вигляді пенсійного забезпечення.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, особа, яка працює в тій чи іншій юридичній особі, не несе відповідальності за заповнення трудової книжки, оскільки записи у трудову книжку вносяться відповідальним працівником юридичної особи, більше того, недоліки її заповнення не є підставою вважати про відсутність трудового стажу у особи. Тому, власне недотримання правил ведення трудової книжки може мати негативні наслідки саме для особи, яка допустила такі порушення, а не для особи, щодо якої такі порушення було вчинено, а отже, й не може впливати на її особисті права щодо соціального захисту у вигляді пенсійного забезпечення.
 

Отже, оцінюючи відображення інформації в трудовій книжці різними чорнилами, насамперед варто звернути увагу на те, щоб вона не змінювала суті самого запису та не перекручувала його зміст. Окрім того, Інструкція не містить заборони відображення записів ручками різного кольору.

Прийняття законопроєкту забезпечить реалізацію конституційного права громадян на соціальне забезпечення у вигляді пенсії та врегулювання на законодавчому рівні безпідставної відмови Пенсійним фондом України у призначенні пенсії за віком через наявність записів у трудовій книжці про прийняття чи звільнення з роботи чорнилами різного кольору.


Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП