Зареєстровано законопроєкт про скасування в паспорті штампа про прописку


◦ Зміни в законодавстві
11.05.2021

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який переведе зміну місця реєстрації в онлайн. Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Ідеться про законопроєкт від 05.05.2021 р. № 5463, яким передбачено реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні.

Законодавча ініціатива полягає в скасуванні штампа в паспорті та витягу з ID-картки про прописку. У такому разі не потрібно буде звертатися в ЦНАПи чи військкомати, а достатньо буде лише авторизуватися в застосунку чи на порталі «Дія» та зробити декілька кліків. Відомості про прописку не знадобляться в багатьох життєвих ситуаціях, де вона насправді не потрібна: наприклад, під час оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги.

За словами міністра, кожен третій українець прописаний не за фактичним місцем проживання, а приблизно 1 млн людей не мають прописки взагалі. Розроблений законопроєкт зробить зміну місця реєстрації декларативною.

На порталі «Дія» буде достатньо вказати адресу, за якою фактично проживає особа. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде згода власника такої нерухомості, яку він теж може надати онлайн.

Таким чином, декларування або реєстрацію місця проживання (перебування) особи пропонують проводити за декларацією (заявою), поданою особою до органу реєстрації, у т. ч. через ЦНАП, у т. ч. засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Також за власником (власниками) житла закріплять право скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить, з підстав, зазначених у законі, без рішення суду.

У разі ухвалення Закону він може запрацювати із 23.08.2021 р.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП