Затверджено новий порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві


◦ Соціальне страхування
◦ Зміни в законодавстві
198

15.03.2024


Постановою правління ПФУ від 26.01.2024 р. № 4-1 затверджено новий Порядок нарахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань.

Зроблено це з метою приведення Порядку у відповідність до вимог Закону України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ, згідно з яким Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду припинили свою діяльність та реорганізовані шляхом приєднання до ПФУ з 01.01.2023 р.

Порядком визначається механізм призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання,
  • щомісячна страхова виплата втраченої заробітної плати,
  • страхова виплата потерпілому під час його професійної реабілітації,
  • страхова виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу,
  • одноразова допомога потерпілому,
  • страхові виплати в разі смерті потерпілого,
  • страхова виплата дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності,
  • страхові витрати на професійну реабілітацію та соціальну допомогу,
  • інші витрати на відшкодування шкоди, які включають: компенсацію витрат на проїзд до місця лікування та/або реабілітації потерпілого та особи, яка його супроводжує і у зворотному напрямку, відшкодування витрат на надання соціальної послуги догляду вдома, щомісячну грошову компенсацію вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги, відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг.

Також окреслюються питання звернення за призначенням (перерахуванням), здійсненням страхових виплат, підготовки і подання документів для призначення (перерахування, продовження) страхових виплат та формування електронної справи про страхові виплати, затверджуються форми заяв для здійснення страхових виплат.

Ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування (станом на 15.03.2024 р. не опубліковано).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП