Змінено Положення про ведення касових операцій


◦ Зміни в законодавстві
467

03.09.2024

Національний банк України постановою від 23.08.2024 р. № 100 (далі — Постанова № 100) вніс зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою від 29.12.2017 р. № 148 (далі — Положення № 148).

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Мету внесення змін до Положення № 148 НБУ оприлюднив ще 22.03.2024 р., розмітивши проєкт змін для обговорення (див. тут і тут). Серед запланованих змін наведемо такі:

  • врахувати можливість використання суб’єктами господарювання під час розрахунків готівкових коштів, отриманих ними з платіжних рахунків, відкритих у небанківських надавачів платіжних послуг;
  • надати можливість здійснення суб’єктами господарювання розрахунків між собою і з фізичними особами шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання, не використовуючи переказ коштів без відкриття рахунку;
  • суб’єктам господарювання під час надання послуги «готівка на касі» видавати держателю платіжної картки лише банкноти та монети, що не викликають сумніву в їх справжності та платіжності. Натомість зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися та здаватися разом із готівковою виручкою до обслуговуючих банків;

Ці наміри й реалізовано Нацбанком.

Так, новою  редакцією п. 5 розділу ІІ Положення № 148 визначено, що суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними у надавачів платіжних послуг (було — з банків). Такі розрахунки проводяться також шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання (було — зазначені розрахунки проводяться також шляхом переказу готівки для сплати відповідних платежів).

Тобто тут, як і обіцяв НБУ, дозволено використовувати для готівкових розрахунків кошти, отримані з платіжних рахунків, відкритих у небанківських надавачів платіжних послуг. Уточнено, що готівка, яка вноситься до надавачів платіжних послуг, має зараховуватися на рахунки суб’єктів господарювання.

У новій редакції п. 9 розділу ІІ Положення № 148 зроблено застереження, що коли видається готівка на касі (у торговельних точках), то видавати слід лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, які не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

У новій редакції викладено п. 15 та 16 розділу ІІ Положення № 148. Багато норм стосуються небанківських надавачів фінансових послуг, зокрема, що інкасації готівкових коштів. Що стосується «звичайних» підприємств, то визначено таке.

Установи/підприємства мають право тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається установами/підприємствами для її зарахування на власні рахунки таких установ/підприємств, відкриті ними в надавачів платіжних послуг. Відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або надавачів платіжних послуг, комерційних агентів із приймання готівки для її переказу і зарахування на відповідні рахунки юридичних осіб. Тобто маємо уточнення, на які рахунки слід здавати готівкову виручку (абзац перший п. 15).

На відміну від попередньої редакції абзацу другого п. 15 Положення № 148, у новій редакції встановлено, що збір готівкової виручки (готівки) протягом робочого дня для її акумулювання та подальшого здавання до надавачів платіжних послуг мають право робити підприємство, яке має щонайменше шість кас для обслуговування клієнтів у торговому залі. Чи слід це розуміти так, що торговельні підприємства з меншою кількістю кас не мають права такого робити? Напевно.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП