Змінено правила справляння орендної плати за державне та комунальне майно


109

08.05.2024

Уряд постановою від 07.05.2024 р. № 512 вніс зміни до постанови «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 р. № 634. Зокрема, зазнав змін пп. 1 п. 1 цієї постанови, який визначає особливості справляння орендної плати фізичними особам та фізичними особами — підприємцями та орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій.

Тепер фізособи та ФОПи звільняються від орендної плати за державне та комунальне майно з 1 числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на військову службу, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби, про що вони мають повідомити власника. Якщо майно продовжує використовуватися або передане в користування іншим особам, орендна плата нараховуватиметься повністю.

Змінено також умови звільнення від орендної плати орендарів, що розташовані не територіях, на яких ведуться бойові дії або окуповані за переліком територій, визначених Мінреінтеграції (новий пп. 1-1). Вони отримали право на цю пільгу з 01.01.2024 р.

Постанову доповнено також новим п. 13-2, що визначає умови отримання державного та комунального майна в користування для облаштування гуртожитків для ВПО.
 


Було


Стало

Установити, що:

1) на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31 грудня 2022 р., за договорами оренди державного і комунального майна, чинними станом на 24 лютого 2022 р. або укладеними після цієї дати за результатами аукціонів, що відбулися 24 лютого 2022 р. або раніше, звільняються від орендної плати орендарі державного і комунального майна:

 

  • фізичні особи та фізичні особи — підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану;

 

 

1) фізичним особам та фізичним особам — підприємцям, призваним або прийнятим на військову службу після введення воєнного стану до його припинення чи скасування, не здійснюється нарахування плати за оренду державного та комунального майна за період з 1 числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на військову службу, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби.

 

Факт призову або прийняття на військову службу та факт закінчення проходження військової служби підтверджується шляхом надсилання орендарем відповідного повідомлення, до якого додана копія військово-облікового або іншого документа, виданого компетентним органом, що дає змогу встановити дату початку та/або закінчення проходження ним військової служби.

Зазначене повідомлення надсилається орендодавцю за договором оренди державного чи комунального майна у паперовій або електронній формі.
 

Орендарям, визначеним абзацом першим цього підпункту, які:

  • повідомили про початок проходження ними військової служби, але через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану нетповідомили про закінчення чи продовження проходження ними військової служби, плата за оренду державного та комунального майна нараховується у повному обсязі з 1 числа місяця, що настає за третім місяцем після припинення чи скасування воєнного стану;
  • продовжують використовувати орендоване державне чи комунальне майно або надали його у користування іншим особам, орендна плата нараховується у повному обсязі з 1 числа місяця, у якому за результатами контролю балансоутримувачем/орендодавцем  встановлено факт такого користування.
  • які використовують майно, розташоване в адміністративно-територіальних одиницях, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану (Донецька область; Запорізька область в межах Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського районів; Луганська область; Миколаївська область в межах Баштанського, Вознесенського районів (крім селищ міського типу Доманівка, Братське, м. Южноукраїнська), Миколаївського району (крім м. Миколаєва); Харківська область в межах Богодухівського району (крім мм. Валків, Богодухова, смт Краснокутськ), Ізюмського району, Куп’янського і Харківського районів (крім м. Мерефи, смт Нова Водолага, м. Харкова), Чугуївського району (крім м. Змієва); Херсонська область; Автономна Республіка Крим; м. Севастополь) (далі — визначені території).

1-1) орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі — визначені території), не нараховується орендна плата за період з 1 числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку бойових дій або тимчасової окупації, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації, що визначаються відповідно до зазначеного переліку.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП