Зміни у веденні обліку доходів


◦ Облік та оподаткування
◦ Зміни в законодавстві
05.01.2021

Зміни у питаннях стягнення податкового боргу: нововведення Закону №466 щодо  податкової реформи / Публикации / Судебно-юридическая газетаЗ 01.01.2021 р. набрали чинності зміни, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX до п. 177.10, п. 178.6 та п. 296.1 ПКУ.
 

Відповідно до внесених змін підприємці на загальній системі та особи, які проводять незалежну професійну діяльність зобов’язані вести облік доходів і витрат за формою, встановленою Мінфіном, а «спрощенці» — за довільною.

Зокрема, п. 296.1 ПКУ встановлено, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

Юридичні особи — платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, 44.3 ПКУ. (У них йдеться про те, що юридичні особи — платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним пп. 3 п. 291.4 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном, та мають зберігати документи, пов’язані з оподаткуванням, протягом установлених строків).

У той же час п. 177.10 ПКУ встановлено, що фізичні особи — підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджувальні документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у т. ч. через електронний кабінет.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, також зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у т. ч. через електронний кабінет (п. 178.6 ПКУ).

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Мінфіном. Однак їх, схоже, ще не затверджено, тому залишається чинною діюча Книга обліку доходів і витрат.

Про особливості обліку доходів див. також тут.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП