Зміни в нарахуванні компенсації за порушення строків виплати доходів


◦ Оплата праці
◦ Індексація і компенсація
05.02.2021

Ухвалено Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» (законопроєкт № 3817).

Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III встановлено, що підприємства, установи та організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у разі порушення встановлених строків їх виплати, у т. ч. з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Було передбачено, що сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується дохід, до уваги не береться). Зокрема, маються на увазі доходи, що не мають разового характеру:

  • пенсії;
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Індекси для нарахування компенсації в разі затримок виплати зарплати щомісяця публікуються в журналі «Заробітна плата» (див., наприклад, тут).

Як повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України, новим Законом встановлено вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація втрати доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, доповнивши його сумою індексації грошових доходів населення.

Законом уточнено, які саме доплати та інші виплати входять до пенсії як виду доходу, втрата частини якого компенсується; актуалізовано перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації.

До вищезгаданого переліку доходів, за порушення строків виплати яких нараховуватиметься компенсація, додано такі доходи:

  • щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);
  • суми індексації грошових доходів громадян;
  • суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;
  • суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП