Зміни в обліку платників податків


◦ Облік та оподаткування
◦ Зміни в законодавстві
05.01.2022

 Мінфін наказом від 13.12.2021 р. № 662 вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588; на сайті ВРУ текст Порядку поки без змін).

Визначено особливості обліку платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія України. Щодо таких в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб робитиметься спеціальна відмітка.

Новим п. 1.10 передбачено, що облік платників податків ведеться з визначенням щодо кожного платника податків:

  • територіального органу ДПС, визначеного пп. 41.1.1 ПКУ, який є контролюючим органом за основним місцем обліку платника податків;
  • державної податкової інспекції, яка є структурним підрозділом контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (ДПІ обслуговування);
  • коду території територіальної громади згідно з третім рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі — КАТОТТГ), що відповідає місцезнаходженню (місцю проживання) платника податків.

Якщо райони у містах (у разі їх створення) мають власні місцеві бюджети, то код території для відповідних платників податків визначається за п'ятим (додатковим) рівнем КАТОТТГ. Щодо платників податків, які мають місцезнаходження (місце проживання) у зоні відчуження та у зоні безумовного (обов'язкового) відселення і на територіях, де не сформовано органи місцевого самоврядування, код території визначається за першим рівнем КАТОТТГ.

Нагадаємо, що наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. № 290 впроваджено новий Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ).

Змін зазнала низка додатків до Порядку № 1588, у яких вказується КАТОТТГ. Зокрема, додаток 10 «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» (ф. № 20-ОПП).

Новий п. 3.14 розділу ІІІ Порядку № 1588 визначає порядок взяття на облік особи-нерезидента, яка постачає на митній території України фізичним особам електронні послуги.

Новим п. 5.11 розділу V Порядку № 1588 встановлено, що постійні представництва нерезидентів, які були зареєстровані платниками податку на прибуток підприємств у періодах до 01 січня 2021 р., залишаються платниками цього податку до реєстрації як платниками податку на прибуток підприємств відповідних нерезидентів, і визначено порядок такої реєстрації.

Внесено зміни до розділу VІ Порядку № 1588, що визначають особливості обліку фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо підтвердних документів (судових експертів, нотаріусів).

Про адресу робочого місця особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, така особа надає відомості шляхом подання повідомлення про об'єкти, через які провадиться діяльність, згідно з розділом VIII Порядку № 1588.

Змінами, внесеними до розділу ІХ Порядку № 1588, визначено особливості отримання довідки ф. № 34-ОПП особами, які проводять незалежну професійну діяльність.

Зміни в розділі X Порядку № 1588 визначають порядок зміни контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, території територіальної громади або ДПІ обслуговування, зокрема, у разі зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, включення / невключення до Реєстру великих платників податків, реорганізації чи ліквідації контролюючих органів.

Пункт 10.2 у новій редакції визначає, що в разі зміни місцезнаходження суб'єктів господарювання — платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року).

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження щодо юридичної особи (крім юридичних осіб, які включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або фізичної особи — підприємця змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується з відповідною ознакою та визначенням коду території територіальної громади згідно з КАТОТТГ, що відповідає:

  • попередньому місцезнаходженню платника податків — до закінчення бюджетного періоду;
  • новому місцезнаходженню платника податків — з наступного бюджетного періоду.

Порядок № 1588 доповнено новим додатком «Запит про надання довідки про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру» (ф. № 34-ОПН).

Зміни набрали чинності 01.01.2022 р.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП