Зміни в Законі про ЄСВ


◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
◦ Зміни в законодавстві
02.06.2020

Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 р. № 592-IX, що набере чинності з 01.01.2021 р.

Відповідно до внесених змін підприємці, в т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, не сплачуватимуть ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію не тільки за віком (як тепер), а й за вислугу років. Цим правом зможуть скористатися також особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Відповідно частину першу ст. 5 Закону про ЄСВ доповнено новим абзацом 13 такого змісту: «Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у податковому органі як фізична особа — підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності».

Статтю 4 Закону про ЄСВ доповнено новими частинами 5 та 6.

Встановлено, що самозайняті особи звільняються від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб — підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, зазначених у п. 4 і 5 (підприємців і самозайнятих осіб) частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ (нова частина п’ята).

Встановлено, що підприємці та самозайняті особи, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (нова частина шоста).

Викладено в новій редакції п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ. Встановлено, що якщо підприємцем (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), самозайнятою особою чи членом фермерського господарства, якщо він не належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП