Стажування студентів (учнів) на виробництві


◦ Трудовi вiдносини
◦ Навчання. Практика. Стажування
22.08.2022

У контексті розгляду питання про підготовку кадрів на виробництві та навчання працівників не можна оминути увагою питання стажування студентів та учнів на підприємстві. Звичайно, вони в майбутньому, можливо, і не стануть працівниками підприємства, на якому проходять стажування. Але що це за стажування, які його наслідки і як його оформлювати, варто знати.   


Нормативне регулювання

Нагадаємо загальновстановлену нормативну базу щодо стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі — стажування студентів / учнів).

Законодавчі норми щодо стажування студентів (учнів) передбачено ст. 29 Закону № 5067. На виконання її норм постановою КМУ від 16.01.2013 р. № 20 затверджено Порядок № 20 і Типовий договір № 20.

Стажисти — це студенти закладів вищої освіти та учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які здобули спеціальність або професію за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», освітньо-професійним ступенем «молодший бакалавр», освітнім ступенем «бакалавр», продовжують здобувати освіту за наступним ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) і проходять стажування на підприємствах за спеціальністю або професією, за якою здобувається освіта, на визначених договором про стажування умовах у вільний від навчання час.

Строк стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти не може перевищувати шести місяців (п. 6 Порядку № 20). Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки стажиста, що передбачено п. 13 Порядку № 20, «яка у разі потреби оформляється згідно із законодавством».

До 10.06.2021 р. ст. 48 КЗпП було встановлено, що трудові книжки ведуться, зокрема, на студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації. Трудову книжку їм слід було оформити, як і звичайним працівниками, не пізніше п’яти днів після початку проходження стажування.

Тепер у новій редакції ст. 48 КЗпП такого обов’язку в роботодавця немає. Встановлено, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом про ЄСВ. Але на вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. І, знову ж таки на вимогу працівника, роботодавець зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Заповнення додатка Д5 Єдиного звіту, що є основою для ведення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, не передбачає відображення факту стажування студентів та учнів, оскільки трудові відносини між ними і підприємством не виникають. Тому в інтересах стажистів все ж заводити з цією метою трудову книжку.

У разі виконання стажистом професійних робіт, передбачених індивідуальною програмою стажування, за встановленими нормами за виконаний обсяг робіт здійснюється оплата цих робіт у сумі на підставі акта здавання-приймання робіт (пп. 7 п. 7 Типового договору № 20).

 

Відмінність стажування від інших форм підготовки кадрів

У разі навчання на виробництві трудовий договір про прийняття на роботу учнем (наприклад, учнем слюсаря-ремонтника) — це трудовий договір із працівником, який не має первинної професійної підготовки. На відміну від учня, стажист — це кваліфікований робітник, який продовжує здобувати освіту в закладі профтехосвіти.

Виробнича практика як виробнича складова навчання проводиться в календарний час, спеціально передбачений відповідним договором закладу освіти з підприємством. Виробнича практика замовляється (і оплачується) закладом освіти. Її організує підприємство — виконавець послуги, замовленої навчальним закладом.

А стажування студентів (учнів), на відміну від виробничої практики, — це визначена календарним строком (до шести місяців) трудова й навчальна зайнятість на підприємстві у вільний від академічного навчання час. Стажування проводиться за договором студента (учня) з підприємством.

 

Організаційний фактор стажування студентів (учнів)

Заклади вищої та професійної (професійно-технічної) освіти разом із підприємствами надають студентам інформацію про можливість стажування. Підприємство може передбачати проведення стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти в договорі про підготовку фахівців та кваліфікованих робітничих кадрів, що укладається закладом освіти та підприємством — замовником підготовки кадрів (п. 3 Порядку № 20).

Для отримання інформації про можливість стажування студенти закладів вищої освіти та учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти звертаються до відповідних підрозділів таких закладів, центрів зайнятості населення, організацій роботодавців, а також безпосередньо до керівників підприємств (п. 7 Порядку № 20). Після закінчення стажування стажисту видається висновок про його результати, в якому зазначаються виконані роботи, оцінка якості їх виконання, а також характеристика професійної компетентності, особистих та ділових якостей стажиста (п. 15 Порядку № 20).

Чинна типова форма № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489, передбачає як одну з умов прийняття на роботу й результати успішного стажування.

З урахуванням викладеного, організаційний фактор (мотивація) стажування — це збіг інтересів студентів і учнів з інтересами підприємств. Інтерес молоді полягає у підвищенні її конкурентоспроможності під час працевлаштування, а інтерес підприємства — у можливості придивитися до молодих кадрів з метою подальшого зарахування кращих з них до штату або з метою формування кадрового резерву. При цьому факт стажування не створює під час працевлаштування офіційних прав для стажиста і якихось зобов’язань для роботодавця.

 

Договірні підстави стажування

На дві договірні підстави стажування вказується в листі Міністерства соціальної політики України від 07.03.2014 р. № 300/039/97-14.

Перша підстава — це господарський договір про стажування (Типовий договір № 20), який, зокрема, передбачає й можливість виконання студентом (учнем) професійних робіт. У цьому випадку роботодавець згідно із цивільно-правовим договором забезпечує оплату виконаних робіт на підставі акта приймання-передавання робіт. Заробітна плата та інші виплати не проводяться, щорічна відпустка не надається.

Друга підстава — це строковий трудовий договір про стажування (ст. 21 КЗпП). У практиці господарювання такий договір укладається за згодою стажиста з роботодавцем. Згідно з цією угодою з метою одержання досвіду практичної роботи програма стажування передбачає лише виконання студентом (учнем) професійних завдань і обов’язків з обраної для стажування професії (і не передбачає вдосконалення професійних знань, умінь і навичок, вивчення й освоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетенцій). У цьому випадку виплачується заробітна плата й надається щорічна відпустка. Про укладення строкового трудового договору про стажування (як і будь-якого іншого трудового договору) необхідно повідомити податковий орган.

Обидва договори (і договір про стажування, і строковий трудовий договір про стажування) оформлюються згідно з Порядком № 20 і за Типовим договором № 20, але з особливостями формування індивідуальних програм стажування. У строковому трудовому договорі про стажування програма стажування буде звужена (як зазначалося вище), у програмі буде лише виконання професійних завдань і обов’язків.

 

Стажування як предмет господарювання

У зв’язку з необхідністю підготовки фахівців і кваліфікованих робітничих кадрів виникають договірні відносини між закладами освіти й підприємствами — замовниками підготовки кадрів.

Для організації та оформлення таких договірних відносин загальним керівництвом до дії є Примірний порядок укладання суб’єктами господарювання договорів щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників та форми примірних договорів суб’єкта господарювання з навчальним закладом, підприємством, установою, організацією, що здійснюють навчання, та з працівником, затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.08.2010 р. № 232. Цей Порядок у разі укладання договорів про професійну підготовку працівників (а в них, зокрема, можуть бути й послуги зі стажування) передбачає як суттєву договірну умову вартість навчання. Матеріальні витрати на стажування відшкодовує підприємство — замовник підготовки кадрів. Згаданий Порядок є нормативною базою для організації стажування: як з урахуванням Порядку № 20, так і за строковим трудовим договором (ст. 21 КЗпП).

 

Стажування і колективний договір

З урахуванням низки непростих нормативних положень про стажування студентів (учнів) постає необхідність конкретної реалізації цих положень у колективному договорі підприємства. Можливість такої конкретизації у вигляді зобов’язання сторони роботодавця в частині молодіжної політики випливає зі ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XII. У зв’язку з тим, що в колективних угодах відсутні домовленості про стажування студентів (учнів), ці норми в колективному договорі тим більше затребувані (додаток 1).

 

Стажування й охорона праці

Укладання договору про стажування, його організація й проведення (у т. ч. неповнолітніх осіб) за професіями, пов’язаними з роботами зі шкідливими й важкими умовами праці, а також з роботами підвищеної небезпеки, здійснюється згідно із законодавством про охорону праці та з урахуванням умов нормативно-правових актів, що регламентують умови праці й навчання за такими спеціальностями (кваліфікаціями) або професіями (кваліфікаційними рівнями) (п. 5 Порядку № 20).

 

Документування стажування за договором про стажування

У додатках 2−6 наведено приклади документів зі стажування студентів, яке проводиться відповідно до договору про стажування.

Приклад заяви студента закладу вищої освіти про стажування (додаток 2) і приклад договору про стажування відповідають формам цих документів, наведених у додатках до Порядку № 20.

З урахуванням договору про стажування видається наказ по підприємству про проходження стажування студентом (додаток 3). Індивідуальна програма стажування (додаток до наказу про стажування) передбачає виконання професійних, ключових за обраною спеціальністю, завдань і обов’язків, які визначено з урахуванням затверджених кваліфікаційних характеристик професій керівників і професіоналів за фахом «Економіка підприємств». Це, наприклад, професії головного економіста, начальника планово-економічного відділу, начальника відділу праці та заробітної плати, начальника фінансового відділу.

Приклад запису в трудовій книжці про стажування студента (додаток 4) наведено згідно з п. 13 Порядку № 20 і з урахуванням положень Інструкції № 58.

У прикладі висновку про проходження стажування (додаток 5) вказується, що набута стажистом професійна компетенція відповідає наступному освітньому ступеню — магістра.

Зазначимо, що приклад наказу про проходження стажування, зміст індивідуальної програми стажування в додатку до цього наказу, форма висновку про проходження стажування ні нормативно, ні методологічно не регламентовані. Запропоновані приклади цих документів зі стажування студентів розроблені відповідно до нормативної спрямованості Порядку № 20.

Індивідуальною програмою стажування не було передбачено виконання поточних (планових) робіт і не було необхідності в укладенні цивільно-правового договору для оплати цих робіт. У випадку, що розглядається, робоче місце стажиста передбачено в планово-економічному відділі. У цьому відділі не передбачаються роботи зі шкідливими й важкими умовами праці, що потребують рішень з дотримання нормативно-правових актів з охорони праці.

Аналогічно стажуванню студентів закладів вищої освіти документується й стажування учнів закладів профтехосвіти.

 

Додаток 1. Приклад витягу з колективного договору з нормами молодіжної політики

Колективний договір
ПАТ «Данилівський комбінат хлібопродуктів»
на 2022 р.
(витяг)

<…>

Розділ II «Зобов’язання Сторони роботодавця»

<…>

9. Щодо соціально-трудових пільг, гарантій і компенсацій та молодіжної політики

<…>

9.3. Забезпечувати молодим працівникам можливості для підвищення кваліфікації, просування по службі та здобуття освіти, у тому числі без відриву від виробництва.

9.4. Визначити виробниче учнівство як різновид трудового договору.

9.5. Надавати можливість студентам закладів вищої освіти та учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти проходити стажування за чинними нормативно-правовими положеннями.

9.5.1. Оформлювати стажування, що передбачає за професією стажування виконання студентом (учнем) тільки професійних завдань та обов’язків, за строковим трудовим договором (ст. 21 КЗпП).

<…>

 

Додаток 2. Приклад заяви студента закладу вищої освіти про стажування

 

Додаток 3. Приклад наказу про стажування студента закладу вищої освіти

 

Додаток 4. Приклад запису в трудовій книжці про стажування студента


 

 

Додаток 5. Приклад висновку про проходження стажування

ПАТ «ДАНИЛІВСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ»

Висновок про проходження стажування
студентом Данилівського технологічного інституту Висоцьким В. Д.
(за поданням головного економіста підприємства Герасимова І. П.)

Згідно з наказом по підприємству від 02.09.2022 р. № 108-П про проходження стажування Висоцький В. Д., студент Данилівського технологічного інституту, бакалавр, у вересні − грудні 2022 р. стажувався 495 годин і виконав комплекс навчальних робіт, передбачених індивідуальною програмою стажування, на ПАТ «Данилівський комбінат хлібопродуктів»:

  • розробив заходи щодо зростання продуктивності праці на підприємстві;
  • визначив фактори зниження собівартості промислової продукції;
  • визначив фактори зниження витрат обігу в хлібоприймальній діяльності;
  • запропонував ефективні форми організації виробництва та праці;
  • розробив схему організації комплексного економічного аналізу виробничо-господарської діяльності.

Здобута під час виконання зазначених робіт професійна компетенція Висоцького В. Д. за спеціальністю «Економіка підприємств» відповідає наступному освітньому ступеню — магістра.

Висновок виданий для пред’явлення за місцем навчання.

 

Голова правління                                         Пилипчук                            Дмитро ПИЛИПЧУК

04.01.2023 р.

 

 

 

Додаток 6. Приклад договору про стажування студента закладу вищої освіти

ДОГОВІР

про стажування студента закладу вищої освіти

02.09. 2022 р.                                                                                                                           № 89-П

ПАТ Данилівський комбінат хлібопродуктів» (далі — підприємство) в особі голови правління Пилипчука Дмитра Івановича, що діє на підставі статуту товариства, з одного боку, та студент Висоцький Вадим Дмитрович (далі — стажист), який навчається у Данилівському технологічному інституті, з іншого, керуючись Законом України «Про зайнятість населення» і Кодексом законів про працю України, уклали цей договір про таке.

Предмет договору

1. Предметом договору є стажування студента закладу вищої освіти, бакалавра, за спеціальністю «Економіка підприємств» для набуття наступного освітнього ступеня магістра.

Строк та умови стажування

2. Строк стажування становить з 05.09.2022 р. по 31.12.2022 р.

3. Режим стажування: щотижня з понеділка по п’ятницю включно у вільний від навчання час.

4. Здобувається спеціальність «Економіка підприємств», ступінь магістра.

5. Місце проходження стажування: апарат управління підприємством.

Права та обов'язки сторін

6. Підприємство разом із стажистом визначає зміст індивідуальної програми та форму стажування за спеціальністю, яка здобувається.

7. Підприємство зобов'язується:

  • визначити наказом по підприємству строки стажування, місце проходження, індивідуальну програму та форму стажування, призначити керівника стажування з числа працівників підприємства, забезпечувати щоденний облік часу стажування;
  • надати стажисту відповідно обладнане робоче місце;
  • створити належні умови для виконання стажистом індивідуальної програми стажування, не допускати залучення його до виконання робіт, які не відповідають такій програмі;
  • забезпечити стажисту медичне обслуговування за нормами, встановленими для штатних працівників;
  • надати стажисту можливість користуватися спеціальною літературою, технічною та іншою документацією, необхідною для виконання індивідуальної програми стажування;
  • у разі виконання стажистом професійних робіт, передбачених індивідуальною програмою стажування, забезпечити згідно з цивільно-правовим договором за встановленими нормами своєчасну їх оплату на підставі акта здавання-приймання робіт;
  • не залучати стажиста до позаурочних робіт;
  • запис про проходження стажування внести до трудової книжки стажиста, яка в разі потреби оформлюється згідно із законодавством;
  • після закінчення стажування стажистові видається висновок про результати стажування.

8. Стажист має право:

  • на медичне обслуговування за нормами, встановленими для штатних працівників;
  • користуватися спеціальною літературою, технічною та іншою документацією, необхідною для виконання індивідуальної програми стажування.

9. Стажист зобов'язується:

  • оволодіти видами робіт, передбаченими індивідуальною програмою стажування;
  • дотримуватися вимог установчих документів та правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених на підприємстві, норм охорони праці та умов Колективного договору;
  • дбайливо ставитися до майна підприємства;
  • не розголошувати інформацію, що стала йому відома під час стажування, яка становить комерційну таємницю та є інформацією з обмеженим доступом.

Відповідальність сторін

10. У разі невиконання чи неналежного виконання зобов'язань, передбачених цим договором, сторони несуть відповідальність згідно із законом.

Порядок внесення змін до договору та розірвання договору

11. Зміни до договору вносяться за згодою сторін, якщо інше не передбачено законом, шляхом укладення додаткового договору.

12. Дія договору може бути продовжена за згодою сторін, але не більше як до шести місяців.

13. У разі виникнення обставин, які зумовлюють необхідність розірвання договору, сторона повинна повідомити про це іншій стороні не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору.

14. Дія договору припиняється:

  • у разі закінчення строку його дії;
  • за згодою сторін;
  • за ініціативою однієї із сторін до закінчення строку його дії в разі порушення або невиконання іншою стороною його умов.

Інші умови

15. Договір набирає чинності з 05.09.2022 р. та діє до 31.12.2022 р.

16. Договір укладається у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу і зберігаються в кожної із сторін.

Місцезнаходження та реквізити сторін

Підприємство                                                         Стажист

Публічне акціонерне товариство                           Висоцький Вадим Дмитрович
«Данилівський комбінат хлібопродуктів»              (паспортні дані)
м. Данилів

Пилипчук    Дмитро ПИЛИПЧУК                             Висоцький     Вадим ВИСОЦЬКИЙ

 


ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП