Чи зберігати середній заробіток за членами добровольчих формувань територіальних громад


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Військовий облік. Військова служба
14.07.2023

Норми Закону № 2352 та форма контракту не містять змін у правовому регулюванні соціального і правового становища членів добровольчих формувань територіальних громад, зокрема і в частині збереження за ними середнього заробітку. Тому законодавчих підстав для припинення виплати збереженого середнього заробітку зазначеним категоріям працівників не вбачається.

Також слід зауважити, що частиною першою статті 119 КЗпП чітко визначено про збереження згаданих гарантій саме на час виконання державних та/або громадських обов`язків, якщо за чинним законодавством ці обов`язки можуть виконуватися в робочий час. 

Отже, і роботодавець має право вимагати від добровольця – члена ДФТГ підтвердження того, що виконання поставлених командиром завдань відбувається в робочий час. 

Окрім того, командири ДФТГ мають здійснювати, в т. ч. на вимогу добровольця чи його роботодавця, підтвердження виконання поставлених командиром завдань територіальної оборони в робочий час. Форма такого підтвердження не визначена законодавством, тож командир може здійснювати підтвердження будь-якими належним чином засвідченими документами, які в достатній мірі вказують на залучення добровольця до виконання завдань територіальної оборони в його робочі (згідно з визначеним роботодавцем режимом) дні.


 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП