Як довести факт вчинення мобінгу


◦ Трудовi вiдносини
◦ Судова практика
504

12.03.2024

У реєстрі судових рішень в березні 2024 р. налічується приблизно 400 рішень щодо вчинення мобінгу, і жодного на користь працівника, у якому суд установив би факт вчинення мобінгу.

На мою думку, причин дві:

  • працівники не розрізняють, де є мобінг, а де – трудові відносини. Наприклад, зміну умов праці або зменшення заробітної плати вони прирівнюють до мобінгу, конфлікти на роботі також відразу сприймають як мобінг;
  • відсутність доказів, на підставі яких можна встановити вчинення мобінгу.

Тож давайте з'ясуємо, що суд може розцінити як мобінг, які основні ознаки вчинення мобінгу, які докази слід збирати та подавати до суду.

 

На що слід звернути увагу для збирання доказів вчинення мобінгу

  1. Дії порушника (який вчиняє мобінг) повинні бути систематичні, тобто більше двох разів.
  2. Ці дії мають бути умисними або у вигляді бездіяльності (це стосується керівників).
  3. Повинна бути мета: звільнення працівника, зміни умов праці або переведення, зменшення розміру оплати праці тощо.
  4. Проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску із застосуванням засобів електронних комунікацій.

 

Що можна розцінювати як мобінг

  • Погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги.
  • Незапрошення на зустрічі та наради, в яких працівник відповідно до локальних нормативних та організаційно-розпорядчих актів має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця.
  • Нерівна оплата праці рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації.
  • Безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень).
  • Необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.

При цьому до суду слід подавати докази причинно-наслідкового звʼязку між діями кривдника та наслідками для працівника. 

Наприклад, у справах  № 529/131/23 та № 336/3548/23  працівники надавали листки непрацездатності, щоб довести факт вчинення мобінгу керівником. Проте суди дійшли висновків, що з листків непрацедатності неможливо встановити причинного зв`язку між погіршенням стану здоров`я та діями директора, не надано жодного медичного висновку, підтвердження звернення до медичних установ про порушення їх фізичного чи психологічного стану, а також що їм було надано кваліфіковану допомогу відповідними медичними фахівцями у зв`язку з неправомірними діями директора.

У справі № 344/4844/23 суд вказав, що та обставина, що працівник протягом певного часу перебував на лікуванні, не свідчить про вчинення мобінгу, враховуючи захворювання, яким він страждає. До того ж відповідно до наданих медичних довідок позивач проходив обстеження та лікування, а не звертався за екстреною медичною допомогою.

 

Які докази можуть допомогти довести факт мобінгу в суді

  • Письмові докази:
    • копії розпорядчих документів роботодавця (наказів, розпоряджень);
    • копії документів працівника або інших співробітників (заяви, доповідні записки, листи, акти, вимоги або претензії тощо);
    • копії заяв або скарг працівника щодо порушення його прав, честі та гідності, дискримінації стосовно нього (до керівника, до засновників, до Держпраці, до поліції тощо).

Наприклад, у справі № 753/7920/23 суд досліджував такі письмові докази: письмові пояснення трьох працівників-медиків щодо вчинення стосовно них мобінгу з боку начальниці відділу КНП «КМДДЦ», доповідні записки та поснення інших працівників, наказ «Про створення комісії з проведення службового розслідування щодо наявності ознак мобінгу в діях лікаря» № 48, протокол службового розслідування тощо.

  • Електронні докази:
    • скріни листування через електронну пошту;
    • скріни листування через месенджери або в групах (телеграм, вайбер тощо);
    • скріни із соціальних мереж (публікації, коментарі тощо);
    • диск або подані через Електронний суд фото, аудіо-, відеозаписи розмов, проведення зборів або нарад, запис з відеокамер тощо.

Наприклад, у справі № 529/131/23 суд досліджував диск із відеозаписами, на яких донька працівниці фіксує на телефон розмови між мамою та директором. Суд дійшов висновку, що записи не містять ознак мобінгу з боку директора, поведінка директора не вказує на дії, що спрямовані на приниження честі та гідності й не містить ознак психологічного тиску.

При цьому, зверніть увагу, що відповідно до ч. 5 ст. 100 ЦПК України якщо подано копію (паперову копію) електронного доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал електронного доказу. Якщо оригінал електронного доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (паперової копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Електронний доказ — це будь-яка інформація в цифровій формі, що має значення для справи. Повідомлення (з додатками), відправлені електронною поштою чи через застосунки-месенджери, є електронним доказом, який розглядається та оцінюється судом у сукупності з іншими наявними у матеріалах справи доказами.

Суд може розглядати електронне листування між особами у месенджері (як і будь-яке інше листування) як доказ у справі лише в тому випадку, якщо воно дає можливість суду встановити авторів цього листування та його зміст (постанова Великої Палати Верховного Суду від 21 червня 2023 р. у справі № 916/3027/21). 

  • Покази свідків

Це не основний доказ, суд буде його оцінювати разом з іншими доказами. Наприклад, у справі № 529/131/23 суд не взяв покази свідка, оскільки остання є донькою позивачки й має зацікавленість у розгляді справи.

Оскільки судова практика у справах про встановлення факту мобінгу лише формується, то адвокатам важливо допомагати клієнтам розмежовувати трудові відносини та мобінг, брати для прикладу досвід іноземних держав щодо мобінгу, збирати належні докази і подавати обґрунтовані позови до суду. 


Джерело: сторінка Ганни ЛИСЕНКО в Instagram

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП