Тимчасове обмеження права керування транспортним засобом


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Зміни в законодавстві
530

23.04.2024

18 травня набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 р. № 3633-IX, яким внесено зміни, які стосуються, зокрема, особливостей провадження у справах за позовними заявами ТЦК та СП з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації. Тож далі з'ясуємо, як все буде насправді.

ТЦК та СП не приймає рішення про обмеження права керування транспортним засобом, оскільки це може зробити лише суд.

Суд за позовом ТЦК та СП може тимчасово обмежити право керувати транспортним засобом, але лише після того, як військовозобов’язаний не виконає вимоги ТЦК та СП.

Підставами для прийняття рішення суду буде:

  • порушення обов’язку щодо мобілізації та притягнення до адміністративної відповідальності;
  • безрезультатні заходи із розшуку військовозобов’язаного поліцією;
  • невиконання військовозобов’язаним вимоги ТЦК та СП, надісланої на його поштову адресу.

Застосування заходу впливу відбувається місцевим судом на підставі ст. 283-2 КАС України за позовною заявою ТЦК та СП протягом 30 днів з дня виникнення підстав (невиконання вимоги).

Розгляд справи відбувається протягом 30 днів з дня відкриття провадження без виклику сторін. Військовозобов’язаний має право клопотати про проведення судового засідання, але неявка сторін на судове засідання не перешкоджає розгляду справи.

Суд відмовляє в застосуванні заходу впливу в разі недоведення підстав звернення з позовом, а також у разі наявності умов, які перешкоджають цьому:

  • якщо обмеження позбавляє основного законного джерела засобів для існування;
  • якщо використання транспортного засобу є вимушеним (інвалідність військовозобов’язаного чи особи, яка перебуває на утриманні).

Судове рішення діятиме до виконання вимоги або її відкликання (закінчення мобілізації), а саме рішення підлягає негайному виконанню й може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції.

На підставі судового рішення відкриватиметься виконавче провадження, в рамках якого застосовуватиметься обмеження в керуванні транспортним засобом (але тут також є свої моменти).

Отже, у юристів ТЦК та СП збільшиться кількість роботи, пов'язаної з поданням позовів до суду та збором доказів.


 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП