Військовий облік жінок з 1 жовтня 2023 року: міфи та реальність


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Військовий облік жінок
1507

08.09.2023

Жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Цей час ікс нібито настає 1 жовтня 2023 р. Чи справді з цієї дати жінки мають стати на облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), з’ясуємо в статті.

 

Яким нормативним актом передбачений військовий облік жінок

Законом України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 р. № 2664-IX внесено зміни до ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-ХІІ (далі — Закон № 2232). Згідно зі змінами жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджено наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313 (далі — Наказ № 313, Перелік № 313).

Водночас жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями[1], та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім категорій жінок, зазначених вище, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.
 

Зверніть увагу, що це два різних переліки, і в них наведені різні спеціальності, професії та посади.

Згідно з п. 51 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (далі — Порядок № 1487), жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в районних (міських) ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 р.

Тобто жінки, які мають згадані спеціальності та не є військовозобов’язаними, отримали право не ставати на військовий облік до 31 грудня 2026 р.

 

Чому саме 1 жовтня 2023 року

У пп. 1 п. 3 наказу Міноборони України від 07.02.2022 р. № 35 визначено, що Головнокомандувач Збройних сил України повинен забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2023 р. Тобто згаданим наказом передбачено, що саме з цієї дати жінки мають ставати на військовий облік військовозобов’язаних.

 

Які категорії жінок мають стати на військовий облік

Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних з 1 жовтня 2023 р. підлягають жінки:

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров’я (придатність до військової служби визначає військово-лікарська комісія);
  • придатні до проходження військової служби за віком (граничний вік перебування на військовій службі встановлений ст. 22 Закону № 2232);
  • які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

До списку медичних або фармацевтичних спеціальностей згідно з Переліком № 313 віднесені такі:

  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна.

До списку професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, згідно з Переліком № 313 належать, зокрема, такі:

  • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
  • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я.

 

До якого віку жінки є військовозобов’язаними

Граничний вік перебування на військовій службі є однаковим як для чоловіків, так і для жінок. Відповідна градація встановлена в ст. 22 Закону № 2232.

Тож граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців:

  • рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, становить до 45 років;
  • старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, — до 50 років;
  • вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, — до 55 років;
  • молодшого офіцерського складу — до 45 років;
  • старшого офіцерського складу: майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) — до 50 років; полковників (капітанів 1 рангу) — до 55 років;
  • вищого офіцерського складу — до 60 років.

Граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, становить:

  • для рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу — до 60 років;
  • для вищого офіцерського складу — до 65 років.

 

Чи має право підприємство працевлаштовувати жінок
з 1 жовтня 2023 р. без військового квитка

Роботодавці можуть приймати на роботу жінок без військового квитка до 31 грудня 2026 р., але за умови, що жінка не є військовозобов’язаною. Проте перевірити цей факт на сьогодні немає змоги, оскільки реєстр військовозобов’язаних відсутній. До того ж законодавством не передбачено обов’язку роботодавця перевіряти цей факт.  

Проте зверніть увагу, що згідно з п. 50 Порядку № 1487 заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за освітньою програмою подають список щодо таких жінок (додаток 14 до Порядку № 1487) до ТЦК та СП, на території відповідальності яких вони розташовані. Такі особи отримують тимчасове посвідчення військовозобов’язаного відразу після закінчення відповідного навчального закладу. Передбачено, що жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного (із строком дії 30 діб), повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) ТЦК та СП, на території відповідальності якого задеклароване (зареєстроване) місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

Ще раз наголосимо, що згідно з п. 51 Порядку № 1487 жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження Порядку № 1487, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 р. Але керівники підприємств повинні повідомляти про таких жінок відповідним ТЦК та СП. У цьому випадку передбачається самостійне прибуття непрацевлаштованих жінок із зазначеною освітою до відповідних ТЦК та СП з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Детальніше про військовий облік жінок на підприємствах, в установах, організаціях читайте тут.

 

[1] Наказ № 313 був доповнений цим переліком згідно зі змінами, внесеними наказом Міноборони України від 07.02.2022 р. № 35.


ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП