Зміни щодо мобілізації та ведення військового обліку


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Зміни в законодавстві
2138

04.04.2024

 


Президент України підписав закони № 3127-IX, № 3549-ІХ, № 3621-IX та укази № 213/2024, № 214/2024.


ОСНОВНІ ЗМІНИ

1. Знижується граничний призовний вік з 27 до 25 років. Особи молодше 27 років і до 25 років переводяться на облік військовозобов'язаних.

Якщо у вас на підприємстві є особи віком від 25 до 27 років, то першочергові дії:

  • видати наказ про приведення військово-облікових документів у відповідність до законодавства;
  • підготувати повідомлення працівникам, щоб вони замінити посвідчення про приписку на військовий квиток та надати його до відділу кадрів.
2. Запускається електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" та електронний кабінет військовозобовʼязаних. Оновити дані можна буде без необхідності відвідувати ТЦК та СП.

3. Скасовується статус "обмежено придатний". Тобто щодо військовозобов'язаних, призовників та резервістів буде статус "придатний до служби" та "непридатний до служби".

Встановлюється обов'язок для українців, які раніше були визнані обмежено придатними, протягом 9 місяців пройти повторний медогляд.

Військовим дозволено безперервно перебувати на лікуванні за кордоном строком до 12 місяців.

4. Жінки приймаються на службу за контрактом і проходять службу нарівні з чоловіками (за винятком випадків, передбачених законами з питань охорони дитинства та материнства, а також заборони дискримінації за статевою ознакою).

5. Військове звання старшого солдата (старшого матроса) присвоюється солдатам (матросам), якщо їх призначають на посади, за якими штатним розписом передбачено таке звання.

6. Під час воєнного стану мобілізовані українці можуть бути направлені за кордон для навчання, підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації (та з іншою метою, передбаченою законодавством).

7. Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу) можуть бути відряджені до військово-цивільних адміністрацій населених пунктів, районних, обласних військово-цивільних адміністрацій для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі без виключення із списків особового складу Збройних сил України.

8. Просування по службі військовослужбовців здійснюється за рейтинговим принципом та за умови перебування військовослужбовців у резерві або на конкурсній основі на посади науково-педагогічних (наукових) працівників та керівників закладів культури, які належать до базової мережі закладів культури загальнодержавного рівня.

Порядок формування та використання резерву визначається Міністерством оборони України.

9. У період дії воєнного стану або відсічі збройної агресії проти України військовослужбовцям рядового, сержантського, старшинського та молодшого офіцерського складу в порядку заохочення може бути достроково вдруге за весь період проходження військової служби присвоєно чергове військове звання, але не раніше ніж через шість місяців із дня присвоєння попереднього військового звання та за умови проходження військової служби на посаді, за якою військове звання відповідає черговому військовому званню або є вищим.


 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП