Арешт рахунків не є підставою для несвоєчасної виплати зарплати


◦ Оплата праці
14.06.2021

Посадовою особою Управління Держпраці у жовтні 2020 р. було проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо виконання вимог припису АТ «Сумське НВО». У ході перевірки встановлено факт невиконання законних вимог інспектора праці, у зв’язку з чим генерального директора притягнуто до адміністративної відповідальності, а саме за те, що в порушення вимог частини першої ст. 116 КЗпП виплата розрахункових коштів звільненим працівникам не провадиться в день звільнення.

Довідково: невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, або його територіальних органів щодо усунення порушень законодавства про працю, зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування або недопущення посадових осіб цих органів до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Посадова особа АТ «Сумське НВО», вважаючи постанову неправомірною, звернулася до суду із вимогою скасувати її. Розглянувши всі матеріали справи, суд першої та другої інстанції підтримав позицію Управління Держпраці у Сумській області, а саме інспектор праці діяв у межах законодавства. Скарга керівника підприємства залишилась без задоволення. Постанова набрала законної сили.

Необхідно звернути увагу, що керівник пояснював невиконання вимог припису тим, що існує накладення арешту на рахунки і у зв’язку з цим неможливо своєчасно виплатити працівникам заробітну плату. Проте колегія суддів вважає це пояснення необґрунтованим, не надано жодного документального підтвердження щодо вжиття заходів із зняття арештів банківських рахунків з метою виплати всіх необхідних працівникам коштів на виконання вимог припису.

Крім того, особа, яка була притягнута до адміністративної відповідальності, вважала, що фахівець Управління Держпраці у Сумській області не має повноважень щодо розгляду справ про адміністративне правопорушення та накладення адміністративних стягнень, передбачених cт. 188-6 КУпАП.

Відповідно до посадової інструкції інспектор праці призначається на посаду та звільняється з неї наказом начальника Управління Держпраці та має право видавати в установленому порядку роботодавцям обов’язкові до виконання приписи з обов’язковим повідомленням державного інспектора праці у встановлений термін про вжиті заходи. А також складати у випадках, передбачених законом, протоколи про адміністративні правопорушення, розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

Звертаємо увагу, що обов’язок роботодавця виплачувати заробітну плату працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом, законодавчо закріплений на рівні держави.

Від редакції додамо, що це, звичайно, добре, що держава в особі Держпраці захищає права працівників. Але було б непогано, якби інспектор ще й пояснив, як виплачувати зарплату, коли на рахунок накладено арешт.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП