Бізнес не підтримує обов`язкового звіряння військово-облікових даних працівників перед бронюванням


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Бронювання
19.06.2023

За результатами наради за участю представників органів державної влади, Генерального штабу ЗСУ та представників бізнесу, що відбулась 02.06.2023 р., Міністерство економіки України запропонувало обговорити пропозицію Міністерства оборони України щодо внесення змін до законодавства у питанні обов`язкового звіряння військово-облікових даних військовозобов`язаних працівників з відповідними ТЦК і СП перед поданням звернення про бронювання працівників.

Аргументацією такої пропозиції є відмови в погодженні списків Генштабом ЗСУ через невідповідність ВОС Переліку військово-облікових спеціальностей і шатних посад рядового, сержантського і старшинського складу тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців, затвердженому наказом Міноборони від 07.09.2020 р. № 317.

Федерація роботодавців України провела узгоджувальні консультації з бізнес-активом з метою отримання повної експертної думки спеціалістів з військового обліку компаній щодо згаданої пропозиції. Під час наради також було оголошено про можливість певного запобіжника у вигляді надання відстрочки від призову та мобілізації на час процедури бронювання.

Під час наради учасники висловилиі обґрунтовані позиції компаній про наявність численних ризиків, пов`язаних із взаємодією з ТЦК та СП, наявністю додаткового етапу в процедурі бронювання, що збільшить її тривалість, недосконалістю процедури актуалізації військово-облікових даних за місцем реєстрації військовозобов`язаного, загрозою повернення списків, що надійшли у лютому-квітні 2023 р. через нові вимоги до процедури бронювання тощо. Учасники наради одностайно наголосили на ризиках суттєвого затягування і бюрократизації чинної процедури бронювання.

У зв`язку з цим Федерація роботодавців України звернулась до заступника міністра економіки України Ігоря Фоменка зі зверненням про непідтримання пропозиції Міністерства оборони України у питанні внесення змін до законодавства щодо обов`язкового звіряння військово-облікових даних військовозобов`язаних працівників з ТЦК і СП перед поданням звернення про бронювання працівників.

Інші бізнес-асоціації також не підтримали цю ініціативу та звернулись до Міністерства економіки України з відповідними позиційними листами.



Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП