Чи буде оплачено «декретну» відпустку в разі відсторонення працівниці через відмову від вакцинації


◦ Трудовi вiдносини
◦ Відсторонення від роботи
28.12.2021

Фонд соціального страхування України інформує, що здійснить фінансування допомоги по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Як відомо, допомога по тимчасовій втраті працездатності не надається працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від вакцинації проти COVID-19. Виплати не здійснюються, оскільки в період відсторонення від роботи із припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній.

Однак допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надається за кошти ФССУ за весь час перебування жінки у декретній відпустці.

Право на таку відпустку настає із 30 тижнів вагітності, незважаючи на перебування у відпустках інших видів, зокрема без збереження заробітної плати. Тож у разі формування е-лікарняного по вагітності та пологах застрахована особа набуває права на декретну відпустку та відповідну допомогу за кошти Фонду соціального страхування України незалежно від того, чи було її відсторонено.

Тривалість декретної відпустки, яка фінансується ФССУ, зазвичай становить 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів). Середній розмір допомоги від Фонду за кожен день перебування в такій відпустці за підсумками 10 місяців 2021 р. склав 333 гривні.

ФСС нагадує, що відповідно до постанови КМУ від 20.10.2021 р. № 1096 з 08 листопада від роботи відсторонюють працівників, щодо яких визначена обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19 і які відмовились або ухиляються від їх проведення. Винятком є особи, які мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення й надали відповідний медичний висновок.

Нагадаємо, що Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, включає працівників:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказом МОЗ від 01.11.2021 р. № 2393 (набув чинності 09 грудня) до цього Переліку було також додано співробітників:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

А наказом МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 30.11.2021 р. № 2664 цей перелік знову було доповнено. Тож згідно зі змінами обов’язковим щепленням проти коронавірусної хвороби підлягають також працівники:

  • органів місцевого самоврядування; 
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП