Чи є зміною істотних умов праці переведення з безстрокового на строковий трудовий договір


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Безстроковий трудовий договір
◦ Строковий трудовий договір
◦ Зміна істотних умов праці
536

06.02.2024

Фахівці Південного міжрегіонального управління Держпраці надали консультацію з питань порядку запровадження змін істотних умов праці, зокрема, переведення працівників з безстрокових трудових договорів на строкові трудові договори.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

У разі укладення трудового договору на визначений строк цей строк встановлюється погодженням сторін і може визначатись як конкретним строком, так і часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу працівниці з відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами чи для догляду за дитиною).

Укладення трудового договору на визначений строк за відсутності умов, встановлених законодавством, є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку. Тобто такі договори вважатимуться укладеними на невизначений строк від часу їх укладення.

Також наголошено, що істотні умови праці є оціночним поняттям у трудовому праві та зазначено, що введення строкового трудового договору є зміною істотних умов праці.

Зміна істотних умов праці може бути визнана законною тільки в тому випадку, якщо буде доведена наявність змін в організації виробництва і праці.

Для прийняття або переведення працівника на роботу за строковим трудовим договором необхідна пряма вказівка закону, або характер відповідної роботи, або умови її виконання, або інтереси працівника.


Південне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП