Чи може бути мобінг підставою для звільнення


◦ Судова практика
◦ Персонал
09.06.2023

Визначення поняття мобінгу на рівні закону спричинило внесення змін до КЗпП України в частині підстав для звільнення.

Так, працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець чинив мобінг стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили. У такому разі працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У свою чергу роботодавець також може звільнити працівника з власної ініціативи у разі вчинення працівником мобінгу, встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили.

Крім того, трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний також у разі вчинення керівником компанії мобінгу незалежно від форм прояву та/або невжиття заходів щодо його припинення, встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили.

Як бачимо, у будь-якому випадку, як звільненню з ініціативи працівника, так і з ініціативи роботодавця повинно передувати встановлення факту мобінгу судовим рішенням.

Роботодавцям слід уважно ставитись до психологічного та емоційного стану своїх працівників та в разі виявлення будь-яких ознак тиску невідкладно вживати заходи протидії мобінгу на роботі.


Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП